Word lid van de Facebookpagina 'Vereniging Behoud Woonwagencultuur in België'

Op 12 oktober 2015 werd in het Red Star Line Museum het startschot gegeven voor de 'Vereniging Behoud Woonwagencultuur in België'. Tijdens dit startmoment gingen verschillende woonwagenbewoners in gesprek met erfgoedorganisaties om de komende maanden de woonwagencultuur te kunnen borgen, documenteren en tonen. Aanleiding is het initiatief van de woonwagenbewoners zelf om hun erfgoed niet te laten verdwijnen. Daartoe werden al foto's verzameld, verhalen verteld en publieksmomenten georganiseerd. Samen met het Minderhedenforum en de erfgoedsector wordt onderzocht hoe dit verder kan worden ondersteund.

Belangrijke thema's die besproken werden, zijn onder andere: de familiale samenhorigheid, het gevoel te kunnen trekken, de zorg voor de oudere familieleden, een correcte beeldvorming en veel meer. Word lid van de Facebookpagina 'Vereniging Behoud Woonwagencultuur in België' om op de hoogte te blijven van de intiatieven.

Ook in Nederland is het behoud van de woonwagencultuur actueel. De woonwagencultuur staat daar op de 'Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed Nederland'. De woonwagenbewoners organiseerden daar ook hun eerste woonwagenfestival en ontvingen bezoekers in de woonwagens. Bekijk het filmpje (of klik hier):

Katrijn Dhamers
woonwagencultuur
woonwagenbewoners
Studiedag