Vluchtelingen welkom in S.M.A.K.

Na vorige edities en inspanningen in verband met vluchtelingen, engageert S.M.A.K. zich ook in 2017 om dit thema zichtbaar te maken.

Gedurende drie maanden huisvest het museum twaalf erkende asielzoekers in een van de zalen. De aanleiding voor de actie is de tentoonstelling van Zwitsers kunstenaar Christoph Büchel. Lees meer in een artikel in De Morgen.

Wereldvluchtelingendag

Op 20 juni, Wereldvluchtelingendag, kunt u in het S.M.A.K. terecht voor een heleboel activiteiten met en door vluchtelingen. Het museum is vrij te bezoeken en u kunt deelnemen aan een aantal activiteiten zoals muziek, debat, ontmoetingsmomenten en workshops die een heel directe band hebben met de lopende tentoonstelling.

Op het programma:

  • Speeddate 'Praat eens met en niet over een vluchteling': S.M.A.K. werkt voor de huidige tentoonstelling met twaalf vluchtelingen die in het museum resideren. Neem plaats aan een tafel en ga met hen in gesprek (14.00 - 15.00 uur).
  • Tijd voor verhalen: Congolese, Vlaamse, Irakese, Afghaanse ... vertellers vullen de Congobar in de tentoonstelling met allerhande verhalen, fantasie en non-fictie (14.00 - 17.00 uur).
  • Wereldfeest: onder dj-begeleiding van Maarten Dreezen en de dj's van refu-interim komt de disco tot leven met afwisselend liveoptredens en jamsessies van residenten en spontane participanten (14.00 - 17.30 uur).
  • Creatieve workshop: aan de lange tafel in de workshopruimte ligt materiaal klaar om met de residenten vlaggen te ontwerpen, landschappen te tekenen, scenario’s uit te denken … (14.00 - 17.00 uur).

Meer informatie vindt u op de website van S.M.A.K.

Foto: Boek Van hier tot daar | Tekeningen door vluchtelingen in België

Katrijn Dhamers