Twee musea bij geselecteerde projecten 'Nederlands oefenen'

Eerder dit jaar ontving het Agentschap Integratie en Inburgering samen met partners Atlas Antwerpen, In-Gent, Huis van het Nederlands Brussel en vzw de Rand 151 projectvoorstellen op de projectoproep 'Nederlands oefenen'. Via de oproep ging men enerzijds op zoek naar projecten die de bestaande methodieken rond oefenkansen verbeteren, verspreiden en duurzaam maken. Anderzijds zocht men nieuwe projecten die andere organisaties kunnen inspireren.

In totaal werden 21 projecten geselecteerd voor een subsidie, waaronder ook twee musea. Vanaf 1 september kunnen ze officieel aan de slag.

  • Thuis in het Red Star Line Museum
    Red Star Line Museum Antwerpen
    Met een verhalenbus in de stad wil het Red Star Line museum verhalen van bewoners verzamelen over aankomen en je thuis voelen in Antwerpen. Anderstalige vrijwilligers en nieuwkomers zijn partners en cocreators in dit verzameltraject met tal van informele taaloefenkansen. Tegelijk is het een startpunt van een ruimere en duurzame samenwerking met anderstaligen in de vrijwilligerswerking van het museum.
  • Visual Thinking Strategies voor NT2
    APB Fotomuseum Provincie Antwerpen
    Visual Thinking Strategies (VTS) is een eenvoudig aan te leren gesprekstechniek die kunstbeleving verdiept en het kritisch denken en het zelfvertrouwen aanscherpt. VTS speelt in op taalcompetenties, zelfexpressie en gespreksvaardigheden. Het Fotomuseum wil VTS als taalondersteunende methodiek introduceren en verankeren in de onderwijs- en museumsector. Het project ontwikkelt een toolkit voor musea en docenten en begeleiders Nederlands en een opleidingstraject voor de Nederlandstalige gesprekspartners (gidsen, balie, onthaal, vrijwilligers …).

De andere geselecteerde projecten vindt u op de website van het Agentschap Integratie & Inburgering.

Foto: Marc Wathieu, CC BY-NC 2.0

Katrijn Dhamers