Red Star Line Museum viert vijfde verjaardag met vernieuwde presentatie

Thuishaven (c) FARO

Tijdens de afgelopen drie maanden werd er hard gewerkt in het Red Star Line Museum om klaar te zijn met een vernieuwde presentatie, een uitgebreide ruimte voor tijdelijke expo’s én een mezzanine-café. Redenen genoeg dus voor een feestje tijdens  het openingsweekend, dat druk werd bijgewoond.

In Amerika

De museale presentatie over de aankomst op Ellis Island werd uitgebreid en meer belevingsgericht gemaakt. De nieuwe opstelling voegde een belangrijk element toe: de herinnering. Want hoe herinneren de nakomelingen van de Red Star Line-passagiers zich hun familiegeschiedenis, en hoe bepaalt dit mee wie ze zijn in de hedendaagse Amerikaanse maatschappij? Gefilmde getuigenissen en getoonde objecten, zoals de piano van Irving Berlin, vertellen het verhaal over hoe de landverhuizers in de nieuwe wereld hun nieuw leven opbouwden. 

Thuishaven

Tijdelijke tentoonstellingen kunnen nu meer tot hun recht komen door de ontdubbeling van de loods in een exporuimte en een  museumcafé op de nieuwe mezzanine. In de tijdelijke tentoonstellingsruimte werd Thuishaven ondergebracht. Met dit project  wil het museum verhalen bundelen over aankomen en een thuis zoeken. Het toont dat migratie van alle tijden is. Of het nu gaat om mensen met een vluchtelingenverleden, studenten die hier zijn blijven wonen of inwijkelingen uit andere Belgische steden: elke ingeweken Antwerpenaar die hier minstens vijf jaar woont, mag zijn verhaal delen. Hoe beleefden zij deze periode? Zijn er speciale plekjes in de stad die verbonden zijn met vreugde, heimwee, hoop, gemis, een thuisgevoel?

Op een kaart van Antwerpen kunnen zij hun verhaal doen: tekenen, schrijven, schetsen, een collage maken ... De verhalen worden opgenomen in de Red Star Line-collectie en de kaarten worden gevouwen tot bootjes.

Higher Ground

De eerste grote expo in de vernieuwde loods wordt Higher Ground van de Belgische fotograaf Carl De Keyzer. Met zijn foto's toont De Keyzer een fictieve wereld met nieuwe vluchtelingen: mensen die, als gevolg van klimaatveranderingen, naar hogere oorden trekken, op zoek naar beschutting tegen het oprukkende water. Higher Ground vertelt een migratieverhaal in prachtige beelden die sterk in contrast staan met de ellende die ze verbloemen. 

Foto: Thuishaven, (c) FARO

Katrijn Dhamers