Praktijkvoorbeeld ‘In Brussel’. Een reis door de wereld

In Brussel

Recent verscheen een standaardwerk over zestig jaar migratie naar en in Brussel. In 534 pagina’s vertelt historicus Hans Vandecandelaere het verhaal van een 40-tal gemeenschappen en hoe zij in Brussel terechtkwamen. Het boek is een product van ‘Stemmen uit Babel’, een project rond Brusselse diversiteit.

‘Stemmen uit Babel’ kwam tot stand met steun van onder andere de Erfgoedcel Brussel. Het werk is een geslaagd voorbeeld van hoe men de complexiteit van een diverse stad kan vatten door de combinatie van wetenschappelijk onderzoek en toegankelijke verhalen.

Over het boek:

Over het Brussel van net na de Tweede Wereldoorlog schoof een nieuwe stad, deels met dezelfde gebouwen maar vooral met andere bewoners. Vandaag heeft meer dan de helft van de Ketjes buitenlandse roots.

Tussen de Basiliek van Koekelberg en het Zoniënwoud lopen ongeveer 170 verschillende nationaliteiten rond. Van Braziliaanse gyprocplaatsers tot Grieken die hun ruggenwervels versleten bij de aanleg van de metro, van Bulgaarse madammen achter de vitrines aan het Noordstation tot Libanezen met hun tweedehands auto’s langs het kanaal. Wokkende Chinezen en Vietnamezen bij de Beurs, hooggeschoolde expats rond Schuman en Russische adel in een Ukkelse vallei. Dan zwijg je nog over de mensen die vermengd zijn. Hoe kwam die superdiversiteit razendsnel in zestig jaar tot stand?

In Brussel geeft de nieuwe Brusselaars een gezicht en een verleden. Het boek combineert in een verhalende stijl niet alleen getuigenissen met bestaand onderzoek, het is ook een liefdesverklaring aan een veelkleurige metropool die wereldgeschiedenis binnenhaalt. Een reis langs mensen en literatuur. En voor niet-Brusselaars een reis naar morgen.

Meer informatie over het boek en aanverwante producten vindt u terug op de projectwebsite van Caldenberga

Katrijn Dhamers