Op zoek naar een thuis

Plantje door Akil Mazumder via Pexels

Organiseert u graag een activiteit in verband met migratie voor Erfgoeddag 2024? Een 'Inspiratiedag Migratie' op 19 oktober helpt u op weg.

Vlaanderen als een diverse regio

2024 wordt een bijzonder herdenkingsjaar: zestig jaar geleden sloot België akkoorden met Marokko en Turkije over de komst van arbeidsmigranten. Verschillende nationaliteiten gingen hen al vooraf, zoals de Grieken, Italianen, Polen, Spanjaarden en Portugezen. Vandaag kennen we een gegeven van ‘superdiversiteit’. Geen afgebakende contingenten aan nieuwkomers meer, maar een migratie die globaal is en verschillende redenen kent: economisch, huwelijk, klimaat, vervolging omwille van oorlog, seksuele identiteit, religie en veel meer. Maar ook: Vlaanderen als migratieregio is al eeuwenoud. Niet enkel naar Vlaanderen kwam migratie op gang, maar ook binnenin Vlaanderen, en zeker ook vanuit Vlaanderen naar de wereld. Denk bijvoorbeeld aan de Vlamingen die tijdens de wereldoorlogen vluchtten naar de  buurlanden.

Gevolg? Veel potentiële kansen voor erfgoedorganisaties om met het thema van Erfgoeddag 2024, 'Thuis', voluit te kiezen voor migratie. Want een thuis zoekt toch iedereen? We zoeken verhalen over migratie, het loslaten en zoeken van een nieuwe thuis. Verhalen over heimwee, verwachtingen, onzekerheid, wortels loslaten en weer opbouwen.

Inspiratiedag Migratie

Maar hoe doet u dat dan? Een activiteit organiseren over migratie? FARO helpt u graag op weg. Op donderdag 19 oktober neemt u in Brussel gratis deel aan de ‘Inspiratiedag Migratie’.

We nemen u zeer praktisch mee in het voorbereiden van een Erfgoeddagactiviteit in verband met migratie, en helpen u duidelijke doelen, doelgroepen en thema’s te bepalen. Via vier praktische werktafels duikt u in de praktijk:

  • Hoe zet u een mondelinge-geschiedenisproject over migratie op?
  • Hoe helpt de methode van ‘mapping’ u om de beleving van de buurt in kaart te brengen?
  • Hoe kunt u als erfgoedorganisatie ook taaloefenkansen creëren voor anderstalige nieuwkomers?
  • Hoe kan culinair erfgoed een verbindende factor tussen mensen zijn?

Bent u er ook bij? Schrijf u dan zeker in via de FARO-kalender.

Foto: Akil Muzumder via Pexels, CC0

Katrijn Dhamers