Maart is Black History Month

Black History Month campagnefoto

Voor de vijfde keer op rij wordt in België de Black History Month georganiseerd, een initiatief over de veerkracht van de zwarte gemeenschappen in heden en verleden. Een hele maart-maand lang kunt u deelnemen aan een ruim aanbod van gesprekken, uitwisselingsmomenten, lezingen, films, debatten, performances en tentoonstellingen. 

Gedragen door vrijwilligers

Black History Month (BHM) heeft zijn wortels in de Antwerpse studentenvereniging AYO (African Youth Organization), waar Aminata Ndow en Mohamed Barrie in 2017 het concept in België introduceerden. Sinds 2019 maakt BHM deel uit van OSU vzw (Our Stories Uncensored).

Vanuit de noodzaak om van een basisproject naar een duurzame structuur te gaan, werd een dynamische kerngroep opgericht die het project door ervaring en training draagt. "Uit persoonlijke ervaringen, rapporten en wetenschappelijk onderzoek is vastgesteld dat mensen met Afrikaanse roots in Vlaanderen, ongeacht hun opleidingsniveau, nog steeds hoge drempels tegenkomen op het vlak van participatie, racisme, ongelijke loopbaanperspectieven, mismatch diploma en huidig ​​beroep, enz. ... Daarom willen we ruimtes creëren waar vrijwilligers hun competenties kunnen versterken en hun netwerk kunnen uitbreiden door hun inzet voor het project," zo luidt het op de website van BHM.

The power of assembly

Deze vijfde editie van Black History Month staat met 'The power of assembly' in het teken van de kracht van verbondenheid.  De focus ligt op het documenteren van de verschillende manieren waarop zwarte mensen in België door de jaren heen zijn samengekomen en samen hebben gehandeld om bewustzijn te creëren, vragen te stellen en nieuwe manieren van denken, handelen, zijn, creëren, onderzoeken en zorgen te verkennen.

Samenkomen voor vriendschap, eredienst, spel, sport, leren, handel, protest, regeren, rouw, genezing of viering is fundamenteel. De COVID-19-pandemie van 2020 en 2021 en de protesten tegen endemisch racisme in 2020 hebben nieuwe aandacht gebracht voor het verlangen en de behoefte om samen te komen. Groepen die samenkomen, kunnen dan ook een bron van hoop zijn.

Verschillende activiteiten

U kunt nog steeds verschillende activiteiten volgen zoals een tentoonstelling in het FOMU of een conversatie op 16 maart over koloniaal erfgoed in de publieke ruimte.

Een volledig programma is te vinden op de BHM-website.

Katrijn Dhamers