Borgerhout belicht minder bekende kanten van WOI

Campagnebeeld 'Sta mee stil bij 100 jaar Wapenstilstand'

Onder de noemer Sta mee stil bij 100 jaar Wapenstilstand herdenkt het district Borgerhout nog tot 11 november het einde van de Eerste Wereldoorlog. Bijna 500 Borgerhoutenaren lieten toen het leven. Samen met heel wat partners koos het district ervoor om de minder bekende kanten van het oorlogsverleden te tonen.

Districtsburgemeester Stephanie Van Houtven: “Het district Borgerhout kiest ervoor om minder bekende kanten van dit oorlogsverleden te belichten. Zoals die van de zogenaamde ‘oorlogsmigranten’, mannen uit meer dan vijftig verschillende culturen, onder andere Noord-Afrikanen, Maori en Inuït, die door hun toenmalige koloniale heersers werden gerekruteerd om mee te komen vechten in de Vlaamse velden. We staan uiteraard ook stil bij de linken die er zijn met de actualiteit. De talrijke verhalen van huidige oorlogsvluchtelingen in Europa, in onze stad én in ons district, bijvoorbeeld. Of het belang van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Verschillende Borgerhoutse organisaties trokken mee aan de kar: De Roma, Boho Strings, Federatie Marokkaanse Verenigingen, Xaveriuscollege, RITCS, Davidsfonds Borgerhout, Bib Vrede, ’t Werkhuys, Heemkundige Kring Gitschotelbuurschap Borgerhout en het Vredescentrum. 

Apart en gratis aanbod voor scholen

Voor scholen werd een gratis aanbod ontwikkeld. Zo is er bijvoorbeeld voor de laatste jaren van de basisscholen van 2 tot en met 12 oktober een interactief beleefparcours van het Vredescentrum. Dit parcours over de Eerste Wereldoorlog confronteert kinderen tussen 10 en 12 jaar met hindernissen die vrede in de weg staan. In groepjes voeren ze opdrachten uit en gaan ze op zoek naar materialen om de weg naar vrede aan te leggen. Zo leren ze het belang van samenwerking en maken ze kennis met thema’s als macht en bedreiging, bezetting, vluchten, communicatie en de inzet van dieren tijdens de oorlog. 

Leerlingen van de laatste graad van het secundair onderwijs kunnen op 25 oktober om 14.00 uur gratis naar Cher Ami in De Roma. Drie tekenaars en de band Yuko gingen aan de slag met de waargebeurde verhalen van enkele opmerkelijke dieren die meevochten aan het front tijdens de Eerste Wereldoorlog. Cher Ami vertelt het waargebeurde verhaal van een baviaan, een olifant en een hond die in Vlaanderen aan het front vochten in een oorlog waar ze zelf nooit voor kozen. 

Foto: © Stad Antwerpen

Katrijn Dhamers