Bacongo Limburg zoekt (Limburgse) verhalen en materiaal over koloniaal Congo

Bacongo Limburg

De onafhankelijkheid van Congo, op 30 juni 2020 precies zestig jaar geleden, gaat in de cultureel-erfgoedsector niet ongemerkt voorbij. In het MAS in Antwerpen is er 100 x Congo en in Limburg is er Bacongo Limburg, een verzameltraject. De partners van Bacongo Limburg zijn nu op zoek naar verhalen en materiaal over koloniaal Congo.

60 jaar onafhankelijkheid van Congo

De 60e verjaardag van de Congolese onafhankelijkheid is voor Het Stadsmus (Hasselt) en partners hét moment om mensen te informeren over de koloniale periode. En dan vooral over de aanwezigheid, rol en impact van Limburgers in Congo en Congolezen in Limburg.

De doelstelling van Bacongo Limburg? Persoonlijke verhalen verzamelen van Limburgers en Congolezen over de koloniale periode. Hebt u iets te vertellen of te tonen? Kom het dan delen op een Verzameldag, of verstuur het online via bacongolimburg.be.

Wat verzamelt Bacongo Limburg?

Het project mikt op verhalen, tekst- en beeldmateriaal uit de periode van 1908 (annexatie) tot 1960 (onafhankelijkheid). Extra focus gaat naar alles van ná de Tweede Wereldoorlog, omdat er uit die periode nog heel wat informatie ontbreekt. Denk aan materiaal zoals foto’s, video’s, dagboeken, brieven, affiches en ander drukwerk (bv. postkaarten), publicaties …

Bacongo Limburg

Op de Verzameldagen in Hasselt, Genk, Bilzen en Lanaken wordt iedereen uitgenodigd om langs te komen en zijn verhaal te tonen of vertellen. Er worden interviews afgenomen, en er kunnen ook afspraken worden gemaakt om later samen te zitten. Lukt het niet om naar de Verzameldagen te komen? En gaat er niemand in uw plaats? Geen probleem: u kunt uw verhaal of getuigenis ook online insturen.

In samenwerking met enkele experts maakt Bacongo Limburg een selectie. Die wordt gebruikt voor een reizende tentoonstelling in Limburg, een publieksdialoog, enkele lezingen en een educatief pakket.

Wat verzamelt Bacongo Limburg niet?

Alles wat dateert van voor 1908 of na 1960. Beeldjes, trommels of andere soortgelijke voorwerpen komen ook niet in aanmerking, tenzij er een verhaal aan vasthangt.

Bent u niet zeker of u iets van waarde hebt? Contacteer Bacongo Limburg, men helpt u graag verder.

Bacongo Limburg

Op Limburgse schaal

Bacongo Limburg is een project voor Limburgers en Congolezen. Op initiatief van Het Stadsmus met de steun van een heleboel organisaties, verenigingen en erfgoedinstellingen: AfricaMuseum, Mijn-Erfgoed, Erfgoed Haspengouw, Koninklijke Koloniale Vereniging van Limburg, Bibliotheek Hasselt Limburg, gemeente Lanaken, UHasselt, Hand in Hand tegen racisme, Vormingplus Limburg, Gelijke Kansen Hasselt, Vlaanderen en stad Hasselt.

Wilt u meer weten over het project? Of zit u met een vraag? Ga naar bacongolimburg.be, bezoek de Facebook-pagina van het project of mail naar contact@bacongolimburg.be.

Over de verzameldagen:

  • 1 februari 2020 (14.00 - 17.00 uur), Het Stadsmus, Guido Gezellestraat 2, Hasselt (meer info)
  • 8 februari 2020 (10.00 - 16.00 uur), Erfgoedcel Mijn-Erfgoed, Bibliotheek Genk, Stadsplein 3, Genk (meer info)
  • 15 februari 2020 (14.00 - 17.00 uur), Erfgoedcel Haspengouw, Woonzorgcentrum Demerhof, Eikenlaan 20, Bilzen (meer info)
  • Elke weekdag (9.00 - 12.00 uur) kunt u terecht bij Dienst Erfgoed Lanaken, Koning Albertlaan 110, Lanaken (meer info)

Foto's: © Bacongo Limburg

Katrijn Dhamers