Stadsarchief Herentals erkend als culturele archiefinstelling

Kunstencampus © Michiel De Cleene

Stadsarchief Herentals heeft een kwaliteitslabel als culturele archiefinstelling behaald. Daarmee toont het archief dat het een professionele cultureel-erfgoedwerking heeft.

Over Stadsarchief Herentals

Oktober 2023 is een feestmaand voor Stadsarchief Herentals. Op 5 oktober ontvangt het uit handen van minister van Cultuur Jan Jambon een kwaliteitslabel als culturele archiefinstelling. Het archief neemt ook zijn intrek in een gloednieuw gebouw op de Kunstencampus aan de Molenvest. Op 6 oktober opent het nieuwe stadsarchief officieel de deuren voor het publiek. Daarmee krijgt Herentals een state of the art culturele archiefinstelling die voldoet aan alle hedendaagse noden en verwachtingen. De nieuwe locatie beschikt onder meer over goed ingerichte depotruimtes en een aangename leeszaal.

Toekenning kwaliteitslabel © FARO

Stadsarchief Herentals verzamelt, bewaart en vertelt het verhaal van Herentals en de regio, vanaf de late middeleeuwen tot heden. Het archief wil zijn representatieve en kwaliteitsvolle cultureel-erfgoedcollectie doorgeven aan volgende generaties Herentalsenaren.

Het stadsarchief bewaart de historische archieven en de erfgoedcollecties van de stad en haar (historische) inwoners. Het gaat onder meer om een bijzondere verzameling vroegmoderne kunst en devotionalia en de imposante gipsotheek van beeldhouwer Charles Fraikin (1817-1893).


Met het kwaliteitslabel toont het stadsarchief aan dat het een professionele cultureel-erfgoedwerking heeft. Dat betekent dat de vijf functies van het Cultureelerfgoeddecreet evenwichtig uitgeoefend worden:

  • herkennen en verzamelen
  • behouden en borgen
  • onderzoeken
  • presenteren en toeleiden
  • participeren

De erkenning houdt in dat het cultureel erfgoed in Stadsarchief Herentals goed beheerd wordt en er zorgzaam en duurzaam mee wordt omgesprongen.

Kwaliteitslabel voor culturele archiefinstellingen

De erkenning van Stadsarchief Herentals brengt het aantal erkende culturele archiefinstellingen op 21. In totaal hebben 98 collectiebeherende cultureel-erfgoedorganisaties in Vlaanderen en Brussel een kwaliteitslabel als museum, erfgoedbibliotheek of culturele archiefinstelling.

Elk jaar op 15 januari kunnen archieven via het Cultureelerfgoeddecreet een kwaliteitslabel aanvragen. Aan deze erkenning zijn voorlopig geen subsidies gekoppeld. Toch is zo’n erkenning nu al de moeite waard: het kwaliteitslabel schept immers vertrouwen tegenover derden voor bijvoorbeeld bruiklenen, schenkingen, samenwerking of wetenschappelijk onderzoek. Bovendien vormt het een erkenning van een kwaliteitsvolle erfgoedgerichte werking.

Archieven die een kwaliteitslabel willen aanvragen, kunnen voor begeleiding terecht bij FARO. Geerd De Ceulaerde en Ziggy Adriaenssens, respectievelijk hoofdarchivaris en erfgoedarchivaris bij Stadsarchief Herentals, namen in 2022 deel aan zo’n begeleidingstraject.

Geerd: “We kregen een praktijkgerichte begeleiding bij de opmaak van het aanvraagdossier van het kwaliteitslabel als erkend cultureel archief. De plaatsbezoeken bij andere erkende archiefinstellingen en uitwisseling met andere aanvragende archiefinstellingen zorgden voor een fijne dynamiek."

Archieven die interesse hebben in het aanvragen van een kwaliteitslabel kunnen contact opnemen met Jelena Dobbels (Jelena.Dobbels@faro.be). 

Bron: Departement CJM
Foto’s: Michiel De Cleene / FARO

Jelena Dobbels
kwaliteitslabel
kwaliteitslabel culturele archiefinstelling
erkenning