Op zoek naar textielerfgoed

Naaimachine. Foto: Pexels via Pixabay

Het Netwerk Textielerfgoed brengt textielerfgoed in de brede erfgoedsector in kaart. Zitten er in uw collectie vlaggen, textielhandboeken, spinnewielen, etc? Vul de bevraging in voor 1 oktober.

Netwerk textielerfgoed in Vlaanderen

Modetijdschriften, boeken over streekdracht, handleidingen van weefgetouwen, publicaties over de katoenhandel of toneelteksten met instructies over kostumering, allemaal zijn het vormen van textielerfgoed. Wat wordt er hiervan bewaard bij erfgoedorganisaties zoals (niet-erkende) archieven en heemkundige kringen?

Begin 2020 startte ETWIE het Netwerk textielerfgoed in Vlaanderen, samen met het Industriemuseum, Design Museum Gent, Texture, Museum van Deinze en de Leiestreek, MUST Ronse, Stadsmuseum Lokeren, SteM Sint-Niklaas, PARCUM, MAS, Modemuseum Antwerpen, Modemuseum Hasselt en Openluchtmuseum Bokrijk. Het netwerk brengt in kaart wat textielerfgoed is, wie iets bewaart, wie er iets over weet en wie iets kan. Een eerste deel van de veldtekening biedt een overzicht van de collecties, collectieprofielen en het verzamelbeleid van de partners uit het Netwerk textielerfgoed Vlaanderen.

Textielerfgoed in de brede erfgoedsector

In het voorjaar van 2023 richtte het Netwerk textielerfgoed de blik op bibliothecair textielerfgoed en het archief van ons textielverleden, samen met de Vlaamse Erfgoedbibliotheken vzw en Archiefpunt.

Nu wordt de focus verbreed naar de volledige erfgoedsector: samen met Histories brengt ETWIE via een vragenlijst in kaart welke (niet-erkende) archieven, organisaties en heemkundige kringen textielerfgoed bewaren.

Wat wordt er allemaal verstaan onder textielerfgoed? Denk onder andere aan:

  • objecten zoals kledij, vlaggen en tapijten;
  • machines en gereedschappen om garens te maken en te verwerken (zoals spinnewielen, weefgetouwen en naaimachines);
  • bronnen over het erfgoed (zoals handwerktijdschriften, archief van een weverij, andere publicaties over textiel, documentatie over materialen of technieken);
  • niet tastbate aspecten i.v.m. textiel (kantklossen, weven, borduren, etc.).

Breng dit textielerfgoed mee in kaart via deze bevraging (in te vullen voor 1 oktober 2023)!

Foto:: Pexels via Pixabay

Jelena Dobbels