Werkplekleren: BIO-banen transformeren (licht) naar BIS trajecten

twee mensen achter een computer

Verschillende erfgoedorganisaties maakten er al gebruik van: de BIO-banen. Een interessante formule om werkzoekenden en andere geïnteresseerden ervaring te laten opdoen in uw organisatie. Ze veranderen van naam en licht van inhoud.

Nieuw: het accent volledig op stages

BIS staat voor 'beroepsinlevingsstage'. Deze trajecten worden meer dan vroeger gezien als een opleidingsovereenkomst. Het gaat dus primair om vorming die een individu toelaat om gedurende maximaal zes maanden competenties op te doen in de concrete context van een organisatie.

De VDAB zet het in als een formule om kennis en kunde te verwerven die enkel op de werkvloer kunnen worden geleerd. Zo kunnen werkzoekenden hun CV versterken (en dat geldt uiteraard ook voor mensen die willen veranderen van job). BIS-trajecten kunnen ook deeltijds worden opgenomen, in combinatie met een job bijvoorbeeld.

Wat kost het u?

De werkgever begeleidt gedurende maximaal zes maanden een stagiair op basis van een opleidingsplan. De VDAB keurt dat plan eerst goed. Per maand betaalt de werkgever minimaal een vergoeding van 796,90 euro (oktober 2018).

Opgelet: geen arbeidscontract!

Een BIS is een stage, en geen job. Het vacateren als een betaalde functie is dus in principe niet aan de orde. Omdat het geen arbeidscontract is, maar een opleidingstraject bouwen deelnemers geen anciënniteit op. Ze behouden ook deels hun werkloosheidsuitkering. 

Deelnemers zijn niet gebonden aan een arbeidsovereenkomst en kunnen de organisatie dus meteen verlaten als ze een andere job hebben gevonden.

Praktijkervaringen uit de cultureel-erfgoedsector

  • Lees hier een getuigenis van een enthousiaste deelnemer die zes maanden lang ervaring opdeed bij de Vlaamse Erfgoedbibliotheek. 
  • Bekijk dit filmpje over stages en BIS-trajecten bij Musea Brugge.

Meer weten?

Foto: CC0

Jacqueline van Leeuwen
erfgoedgeleerden; stagiairs; stageplaatsen