Netwerking en gemeenschapsvorming in erfgoedland: oproep goede praktijken 'makelaardij'

Logo makelaardij

Op 18 mei 2010 organiseert FARO i.s.m. KATHO, departement Ipsoc, opleiding Bachelor Sociaal Werk, VIOE en tapis plein een studiedag rond makelaardij in erfgoed. Een nieuw begrip voor u? Hier volgt een woordje uitleg.

Er zijn het afgelopen decennium in de erfgoedpraktijk vele manieren en vormen ontstaan om een relatie met publiek en gemeenschap aan te gaan: we spreken over ‘bemiddeling’ wanneer bv. een museum een bepaalde inhoudelijke boodschap wil overbrengen; we spreken over ‘educatie’ wanneer bv. een lespakket wordt ontwikkeld voor het onderwijs… Maar welk begrip moeten we gebruiken, wanneer we de praktijk van de ‘erfgoedgemeenschapsvorming’ bedoelen? Wanneer zoveel mogelijk verschillende spelers (of spelers met verschillende visies) samen aan de slag gaan: bestaande, nieuwe (bv. sociaal-artistiek, jeugdwerk,...) en vanzelfsprekend ook het publiek…

Hier komt recent het begrip ‘makelaardij’ naar voren. Makelaardij stelt de ‘verbindende rol’ centraal: connecties maken tussen betrokkenen allerlei, om zo mogelijke netwerken en gemeenschappen rond het erfgoed te creëren.

Makelaardij is echter geen nieuwe ‘vondst’. Heel wat organisaties en projecten in Vlaanderen brengen makelaardij reeds in praktijk. Op de studiedag willen we daarom graag een platform bieden waar inspirerende en concrete praktijken die als makelaardij kunnen benoemd worden, op een tastbare (audio)visuele manier gepresenteerd worden.

Op deze wijze kunnen de deelnemers aan de studiedag naast het theoretische kader ook kennismaken met een selectie boeiende voorbeelden uit de praktijk! En bovendien kunnen we zo leren uit uw praktijkervaringen in het veld.

Heeft u een goede case in gedachten?
Bezorg ons de onderstaande fiche ingevuld terug. Graag ontvangen we ook wat visueel of audiovisueel materiaal (foto’s, communicatiemateriaal, projectlogo’s, logo’s partners, videoverslag,…). Een selectie van de ingestuurde praktijkverhalen wordt vormgegeven en gepresenteerd op de studiedag. Alle ingestuurde praktijkverhalen worden gebundeld in de documentatiemap van de studiedag achteraf.

Bezorg de ingevulde fiche uiterlijk tegen 7 mei 2010 aan info@tapisplein.be

Inschrijven voor de studiedag kan via deze weg.

Jacqueline van Leeuwen