Master Erfgoedstudies (UA) lanceert major Archivistiek

Toetsenbord met daarop het woord 'Archive'. Foto: abluecup via Istock

Vanaf volgend academiejaar verdwijnt de master Archivistiek aan de VUB. Deze unieke opleiding bracht erfgoedbeheer en hedendaags recordmanagement samen. Het erfgoedluik van deze opleiding krijgt nu een nieuwe adem in de master Erfgoedstudies aan de Universiteit Antwerpen. Drie docenten uit het vroegere programma, Geert Leloup, Jelena Dobbels en Erwin Steegen, zorgen voor continuïteit. 

Hun studenten zullen een ander voortraject hebben gelopen dan vandaag het geval is. Ze maken immers in hun eerste masterjaar Erfgoedstudies uitvoerig kennis met de boeiende breedte van onze sector. Het inleidende vak 'Musea, archieven, (erfgoed)bibliotheken' laat hen al proeven van de wereld van archieven. Als dat naar meer smaakt, kunnen ze in hun tweede masterjaar kiezen voor de major Archivistiek.

De vakken uit de major

De major bevat de volgende opleidingsonderdelen:

  • Archivistiek: basisvaardigheden, concepten en theorieën is het vertrekpunt waarin het waarderen, selecteren, verwerven, bewaren, ordenen, beschrijven en ontsluiten van archieven aan bod komen.
  • Culturele erfgoedwerking van archieven zoomt in op de publieks- en educatieve werking van archieven en op participatie met de ruimere erfgoedgemeenschappen.
  • Digitalisering en ‘digital-born archives’ leert studenten op doordachte wijze aan de slag te gaan met het digitaliseren van analoog archief. Daarnaast scherpen ze hun vaardigheden aan om websites, sociale media en born digital archiefmateriaal te bewaren voor de toekomst.
  • Management & wetgeving in de archiefsector maakt studenten wegwijs in het complexe juridische kader van de archiefsector. Bovendien leren ze een aantal managementprincipes die mooi meegenomen zijn in hun toekomstige loopbaan.
  • Een masterscriptie en een stage in de archivistiek laat de studenten toepassen wat ze theoretisch leerden en stoomt hen zo helemaal klaar voor een job in de archiefsector.

Met dat totaalpakket omvat de major Archivistiek meer dan vijftig studiepunten, terwijl studenten ook nog inspiratie kunnen opdoen uit keuzevakken uit andere majors zoals (Erfgoed)bibliotheken en Museumstudies.

Meer info en samenwerken?

Archieven en andere partners zijn meer dan welkom om voorstellen voor stages en masterscripties in te sturen: meer informatie daarover vindt u op de website van de Universiteit Antwerpen.

Op zoek naar een overzicht van opleidingen?

FARO zette alles netjes voor u op een rij in de Erfgoedwijzer.  

Foto: abluecup via iStock.

Jacqueline van Leeuwen