Hoe leren volwassenen in de toekomst?

Hand houdt glazen bol vast. Foto: Nadine Shaabana via Unsplash

Herinnert u zich nog de dag dat u uw diploma haalde en dacht: "Nu hoef ik niets meer te leren!" De realiteit was natuurlijk anders, en gelukkig maar. Want hoe fijn is het om dingen te ontdekken, nieuwe vaardigheden in de vingers te krijgen, diepgaande inzichten op te doen? En omdat de wereld steeds sneller draait, wordt dat bijleren steeds belangrijker.

Daarom is het goed om te weten hoe volwassenen vandaag leren en welke kansen de toekomst brengt om dat te kunnen blijven doen. EPALE, het Europees platform voor volwasseneneducatie, ging op onderzoek uit.

Lesgevers uit heel Europa vertelden wat lesgeven aan volwassenen vandaag zo leuk en waardevol maakt. Bovendien zien ze hun job niet verdwijnen door AI, wel integendeel. Meer dan ooit zullen we mensen moeten ondersteunen om met informatie om te gaan, om kritisch na te denken over de eigen tijd en om te experimenteren buiten onze comfortzone. Leren wordt daardoor steeds meer op maat, persoonlijker en socialer. 

De belangrijkste voorwaarde voor een toekomst vol lerende volwassenen is wel dat er voldoende psychologische veiligheid kan zijn, want onder druk leert niemand bij. In een wereld waarin we ons continu moeten aanpassen en veranderen is het belangrijk dat er plekken van rust zijn, waar uitzoomen en diepgaand leren mogelijk is. En volgens mij zijn erfgoedorganisaties daar geknipt voor!

Denkt u dat ook? Laat u dan inspireren door de vele mooie quotes in dit rapport. En neem een kijkje op EPALE, het online platform dat heel veel leerervaringen samenbrengt. Zoek eens op 'erfgoed' en ontdek meteen een schat aan ideeën.

En zo merkt u het meteen in de praktijk: bijleren, dat doen we elke dag!

Foto: Nadine Shaabana via Unsplash

Jacqueline van Leeuwen