Göteborg 3: Waait de erfgoedhype snel weer over?

Op de conferentie van Göteborg vroeg Sharon Macdonald (University of Manchester) zich samen met ons af of erfgoed een hype is. Gaat het om een vlaag van nostalgie? Is het binnenkort allemaal voorbij? Aanknopingspunten om deze vraag te onderzoeken vond ze in een boeiend artikel van Gavriel Rosenfeld: A Looming Crash or a Soft Landing? Forecasting the Future of the Memory 'Industry'  (Journal of Modern History, 2009).

In dit artikel geeft Rosenfeld aan dat het einde van de erfgoedhype in zicht is. Argumenten daarvoor zijn, onder andere, het einde van de ideologieën sinds 9/11, de tweede wereldoorlog die nu verwerkt is, en een zekere 'overproductie' van erfgoed: te veel mensen zijn er te hard mee bezig. In een periode van crisis wordt een nostalgische 'memory' een vorm van luxe, die we ons wellicht niet meer kunnen permitteren.

Reden om collectief te gaan wanhopen? Volgens Sharon Macdonald alvast niet. Tijdens haar keynote benadrukte ze dat elke maatschappij een geheugen nodig heeft en dat referenties aan een verleden ook in deze crisistijden actueel zijn. Erfgoed kan helpen om bijvoorbeeld de andere kant van hedendaagse gebeurtenissen te laten zien, om mensen samen te brengen. Het verwijt van overproductie moeten we wel ter harte nemen, vond ze bovendien. Want, inderdaad, hoe kunnen we de impact van wat we doen beter aantonen? Kritische Erfgoedstudies met een interdisciplinaire inslag moeten die vraag volgens haar eens onder de loep nemen. Zelf ging ze al eerder aan de slag met 'exibition experiments' om de brug naar de hedendaagse maatschappij nog beter te kunnen slaan.

Macdonald sloot af met de bedenking dat de erfgoedsector niet op korte termijn zal crashen, maar ook geen zachte landing voor de boeg heeft. Het wordt volgens haar een 'bumpy ride', des te interessanter!

Dit blogbericht kwam tot stand naar aanleiding van de conferentie: 'Re/theorising heritage. Onze deelname aan de conferentie was mogelijk met steun van de Europese Commissie via de GRUNDTVIG-actie van het Europese ‘Een Leven Lang Leren’-programma.

Jacqueline van Leeuwen