Drie ideeën om de participatieposter te bespreken in uw team

Groepsgesprek

Hing uw organisatie de poster van de Expeditie Participatie al aan de muur? Absoluut een goede en eerste start, maar er zijn nog andere manieren om ermee aan de slag te gaan en uw teamleden tot boeiende gesprekken te aan te zetten. We geven u graag wat inspiratie.

1. Maak van de poster een spelbord

spelbord

Viel het u ook al op? De poster lijkt een beetje op een ganzenbord. Tijdens het eerste Participatiecafé in Antwerpen speelden we dus het participatiespel. We zorgden voor dobbelstenen en pionnetjes en markeerden willekeurig een aantal vragen met een sticker. Wie op zo’n vraag belandde moest van tafel (en dus van groep) wisselen. We speelden het spel zoals bij een ganzenbord, en dat leverde fijne gesprekken en heel wat inzichten op!

2. Nomineer een collega

Bij de Werkplaats immaterieel erfgoed daagden de collega’s elkaar uit. Ze speelden elkaar een vraag toe, met als opdracht om rond die vraag een inspirerend antwoord te bedenken. De collega’s gingen de uitdaging aan en bereidden een eerste insteek voor. Op een stafvergadering deelden ze hun antwoorden en dat was meteen voer voor stevige discussie. Hierbij twee voorbeelden:

  1. Floortje nomineerde Sarah voor de vraag: ‘Wanneer is participatie een succes?’ Sarah maakte een grondige voorbereiding en somde een lijst op van factoren die allemaal een rol spelen in het succes van participatie. Daarop ging het team verder in gesprek. Zijn al die factoren noodzakelijk voor het succes van participatie? Moeten we ons afvragen voor wie en op welke manier het een succes is? Wat is het onderscheid tussen inspraak en participatie? Ligt de sleutel in een duurzame relatie en wat met die-hards, mopperaars en egels?
  2. ‘Wat zijn argumenten tegen participatie?’ Ellen kreeg deze vraag van Jorijn en leefde zich helemaal in. Het Werkplaats immaterieel erfgoed-team deed enthousiast mee. Praktijkvoorbeelden alom. Over tijd, energie, verwachtingen, communicatie en weten wanneer je voor participatie kiest en hoe je het verder aanpakt. Via de omweg van een omgekeerde brainstorm toch uitkomen op wat er dan wel werkt. Bijzonder leerrijk!

Benieuwd naar het gesprek? Vraag de audiofragmenten op bij floortje@werkplaatsimmaterieelerfgoed.be!

3. Organiseer een worldcafé met uw team

worldcafé

Erfgoedcel TERF en de andere deelwerkingen van projectvereniging BIE besteedden hun teamdag aan een grondige discussie met de poster. In groepjes van twee werden de vragen geselecteerd en via kernzinnen en trefwoorden op post-its van commentaar voorzien. Na tien minuten schoven de deelnemers door om de feedback van het vorige groepje aan te vullen. Na tweemaal doorschuiven werden de resultaten plenair besproken. Wat wilden de collega’s zeker onthouden? Meer hierover leest u in een eerder blogbericht op deze site.

Kom naar het Participatiecafé in Genk op 11 september

Wilt u ook graag uw mening kwijt over een van de participatievragen? Hebt u ook ervaringen te delen? Bent u benieuwd naar de voorbeelden van anderen? Zoals naar het verhaal van burgemeester Raf Drieskens (Neerpelt) over ‘Een hart voor Neerpelt’?

Kom dan naar het laatste Participatiecafé op 11 september in Genk, onze laatste etappe op weg naar het Groot Onderhoud. Kom dus zeker naar Genk zodat we ook uw ervaringen kunnen meenemen naar het Groot Onderhoud. Schrijf u nu al in en ga een zorgeloze zomer tegemoet.

Groot Onderhoud op 9 november

Na de zomer zien we elkaar terug in Genk, of alleszins op het Groot Onderhoud van 9 november. Het belooft een boeiende ontmoeting te worden.

Jacqueline van Leeuwen