Terugkomdag Erfgoedweek

Erfgoedklasbakken Lambert en Jeannine gaan met de leerlingen van Rippetip in Beverst op zoek naar wat ze willen bewaren voor de toekomst. Een geheimzinnig kistje met erfgoedschatten vormt het begin van een boeiende ontdekkingsreis. Foto: Erfgoed Haspengouw

Tijdens de voorbije Erfgoedweek, van 17 tot 28 april, werden tientallen klassen als vips ontvangen in tal van archieven, musea, bij heemkringen of in erfgoedbibliotheken. Tijdens die week trokken erfgoedwerkers ook naar scholen, om het er als 'Erfgoedklasbak' een (les)uur over te nemen van leerkrachten en leerlingen warm te maken voor cultureel erfgoed.  

Maar de hamvraag is natuurlijk of we in ons opzet geslaagd zijn? En bovendien: hoe kunnen we samen, als sector, nog verdere stappen zetten? Over die vragen buigt FARO zich samen met u op 2 juni 2023, tijdens de Terugkomdag Erfgoedweek. Noteer die datum alvast in uw agenda, want het belooft een boeiende dag te worden.

Terugblik, ervaringen en inspiratie

Op het programma: een terugblik op de Erfgoedweek, en stevige gesprekken met Erfgoedklasbakken. Zijn de klasbakuurtjes vlot verlopen? Hoe pakten de klasbakken hun lesuur aan? Wat zijn de meest geslaagde interventies of grappigste voorvallen die we met elkaar kunnen delen? En vooral: werden onze erfgoedinterventies op school weerom gesmaakt? 

Verder gaan we op zoek naar inspiratie bij een leerkracht die ook pleitbezorger is van (meer) cultuur op school; én we diepen enkele recente onderwijsontwikkelingen uit. Want onderwijs is voortdurend in verandering: waar moeten we zeker in 'mee' zijn?

In de namiddag voorzien we workshops die een inkijk geven in educatieve uitgeverij De Digitale Methode, en in het onderwijsplatform Erfgoedwijs/KlasCement.

Praktisch

2 juni 2023. Het volledige programma vindt u eerstdaags in onze kalender; hou dus zeker deze website in de gaten. U kunt voor- of namiddag of de hele dag aansluiten, aan u de keuze.

Deze dag is alleszins warm aanbevolen voor − uiteraard! − álle Erfgoedklasbakken, maar ook coördinatoren en medewerkers Erfgoeddag/Erfgoedweek, en alle andere (educatieve) medewerkers die samenwerking met het onderwijs hoog op de agenda zetten. 

Foto: Erfgoedklasbakken Lambert en Jeannine gaan met de leerlingen van Rippetip in Beverst op zoek naar wat ze willen bewaren voor de toekomst. Een geheimzinnig kistje met erfgoedschatten vormt het begin van een boeiende ontdekkingsreis. Foto: Erfgoed Haspengouw

Hildegarde Van Genechten
erfgoedweek
erfgoedklasbak
erfgoededucatie
onderwijs
erfgoeddag
Workshop