Mis het Groot Onderhoud niet, want er beweegt wat!

Groot Onderhoud

Erfgoed x Onderwijs = da’s klasse! is zoals u weet de titel van het Groot Onderhoud, ons sectormoment dat gepland staat op 31 mei. Maar op dit moment lijkt het eveneens een beproefde formule voor de Erfgoeddag(-week)! Bent u trouwens al ingeschreven voor het Groot Onderhoud? Doe het nu, want de vrije plaatsen worden schaars.

Erfgoedklasbakken zwermen uit

Vorige zondag 24 april − Erfgoeddag − merkten we al dat schoolerfgoed mensen roert en raakt. Maar wat er sinds maandag beweegt in scholen is uniek: voor het eerst trekken tal van erfgoedwerkers van voor en achter de schermen naar klassen uit het lager en secundair onderwijs. Ze nemen er een uurtje over van de leerkracht om kinderen en jongeren te laten kennismaken met jawel, erfgoed!

We hoorden al over kinderen die Erfgoedklasbakken knuffels geven, en over leerkrachten die meteen een afspraak willen maken met de Erfgoedklasbak voor volgend jaar … Het doet deugd om zulke spontane reacties op te vangen. Maar FARO voorziet alleszins ook een structurele evaluatie om zo een grondiger beeld te krijgen van het succes (of niet) van de formule van de Erfgoedklasbakken. Tijdens het Groot Onderhoud verneemt u er alvast meer over.

Wordt vervolgd

De Erfgoedklasbakken zijn hoe dan ook de voortrekkers van een collectieve missie: erfgoed op de agenda brengen in het onderwijs, en in het vizier brengen bij kinderen en jongeren. Want erfgoed, dat maken ze mee! Die boodschap zullen we ook vanuit FARO als een mantra meenemen voor de komende jaren. Onze aandacht voor erfgoed en onderwijs en het jonge publiek zal niet zomaar stoppen na deze Erfgoeddag(-week), of na dit Groot Onderhoud.

Ondertussen beweegt er flink wat rond erfgoed en onderwijs in het erfgoedveld:

  • Organisaties voegen beschikbare leermiddelen over erfgoed toe aan Erfgoedwijs.be, een portaalsite voor leerkrachten.
  • Andere zetten zich extra in de kijker aan de hand van toegankelijke filmpjes. Zo maakten de erfgoedcellen een filmpje vanuit de vraag ‘Wat is erfgoed?’. Meteen een handig hulpmiddel als korte introductie op erfgoed.
  • In deze video, die werd ontwikkeld in functie van de EDUbox Cultuur van VRT, licht het GUM dan weer een aantal collectiestukken uit die de nieuwsgierigheid van kinderen en jongeren zéker zal aanwakkeren.
  • En Cultuuroverleg IJzervallei nam samen met andere partners met landbouwcollecties het initiatief tot het ontwikkelen van een nieuwe digitale scheurkalender Van boer tot bord voor het lager onderwijs.

Ontwikkelt of ontwikkelde u ook nieuwe projecten, materialen, filmpjes … voor het onderwijs die het volgens u ook verdienen om in de kijker te staan? Signaleer ze zeker aan FARO-adviseur hildegarde.vangenechten@faro.be.

Lees verder

Hildegarde Van Genechten
Groot Onderhoud
erfgoeddag
erfgoeddag-week
erfgoedklasbakken
onderwijs
erfgoededucatie
Studiedag