Inspiratiedag Krokuskriebels editie 2023

Krokus. Foto: Dominik Scythe via Unsplash

Van 18 tot 26 februari 2023 kunnen families proeven van musea tijdens een nieuwe editie van Krokuskriebels, een organisatie van Gezinsbond. Dit evenement is ondertussen een beproefde formule, want het weet groot en klein telkens op een succesvolle manier te betrekken in een museumbezoek. In 2021 stonden er vlot 56.000 bezoekers op de teller, op één krokusweek tijd. Voor musea die willen deelnemen aan de volgende (elfde) editie organiseren de Gezinsbond en FARO samen een Inspiratiedag op 9 mei 2022.

Buitengewoon Krokuskriebels

Tijdens deze inspiratiedag blikken we terug op de ervaringen van musea uit vorige edities:

  • Hoe evalueren zij bijvoorbeeld de activiteiten die ze specifiek organiseerden voor gezinnen met tieners?
  • Hoe wisten ze de groep 10- tot 14-jarigen, nochtans een moeilijk te bereiken groep, toch te motiveren voor een museumbezoek?
  • En hoe gaat het met die musea die tijdens vorige edities experimenteerden met activiteiten voor gezinnen met de allerjongsten? Op welke manier hebben ze die ervaring geïntegreerd in hun structurele werking?

Maar deze inspiratiedag kijkt uiteraard ook vooruit naar de volgende editie. Musea die eerder aan Krokuskriebels deelnamen, weten dat we met het evenement graag nieuwe mogelijkheden opzoeken; denk bv. maar aan het accent op de allerjongsten en tieners in vorige edities. In 2023 richt het evenement de blik op families met kinderen met een beperking en wil het ook deze families musea laten ontdekken als mogelijke vrijetijdsbesteding. Krokuskriebels kan voor hen de prikkel zijn die hen over de spreekwoordelijke museumdrempel heen kan helpen. Kortom, voor de nieuwe editie van Krokuskriebels staan buitengewone families en buitengewone musea centraal: 2023 wordt het jaar van Buitengewoon Krokuskriebels.

Coachingtraject

Naast de inspiratiedag op 9 mei plannen Gezinsbond en FARO daarom in het najaar een coachingtraject voor die musea die de uitdaging aangaan om families met kinderen met een beperking extra te verwelkomen. Er is al heel wat expertise en ervaring bij musea met een aanbod op maat van personen met een beperking. Maar vaak richten deze activiteiten zich enkel tot volwassenen en (nog) niet tot families. Met Krokuskriebels willen we musea stimuleren dit gebruikelijke aanbod uit te breiden naar kinderen, én hen te benaderen in hun familiecontext. In het coachingtraject worden musea begeleid om stap voor stap een activiteit te ontwikkelen die tijdens de Krokuskriebelsweek kan worden georganiseerd.

Het programma voor 9 mei vindt u binnenkort terug in de FARO-kalender. Noteer deze datum alvast in uw agenda!

Foto: Dominik Scythe via Unsplash

Hildegarde Van Genechten
Krokuskriebels
familievriendelijk
familie
gezinnen
Gezinsbond
buggytour
tieners
Studiedag