Basiscursus participatie legt focus op kinderen en jongeren

Megafoon. Foto: Andrea Piacquadio via Pexels

Met twee edities op de teller is de Basiscursus participatie op korte tijd uitgegroeid tot een vaste waarde in het vormingsaanbod van FARO. De derde editie, die van start gaat op 30 mei, focust voluit op kinderen en jongeren. 

De Basiscursus participatie legt u haarfijn uit waarom u participatie zou moeten integreren in uw werking. U maakt kennis met heel wat voorbeelden van organisaties die aan de slag gingen met cocreatie en leert hoe u cocreatieve processen kunt inzetten in allerlei opdrachten en taken. Want ook bij het werk dat achter de schermen gebeurt en waar doorgaans geen publiek bij betrokken is, kunnen processen van cocreatie worden opgezet.

Aandacht voor het jonge publiek

Omdat heel wat cultureel-erfgoedorganisaties het belangrijk vinden om ook kinderen en jongeren te betrekken bij hun werking, focust deze editie voluit op praktijken van cocreatie met het jonge publiek. Het is haast een unicum dat we al deze voorbeelden live voor u kunnen samenbrengen in deze basiscursus.

Zo zijn we te gast in M Leuven, waar al vroeg geëxperimenteerd werd met participatieve trajecten (zelfs in coronatijd!), en in MSK Gent, waar geëngageerde jongeren mee het (tentoonstellings)programma bepalen. Daarnaast maken we onder meer ook kennis met de samenwerking tussen Erfgoedcel Leuven en de jongerenwerking MIJNLEUVEN van de jeugddienst van de stad, diepen we de ervaringen uit met jongerenwerking Voorlopig Bewind van Yper Museum, en leren we hoe ook de Collectie van de Gentenaar aansluiting vond bij jongeren.

Benieuwd? Het volledige programma vindt u in de FARO-kalender, waar u zich ook kunt inschrijven.

Logo Erfgoedwijzer

Participatie is maatwerk en leert u door te doen. In het dossier 'Participatie voor en achter de schermen' geven we u op de Erfgoedwijzer de basis mee die u kan sterken om effectief te starten met participatief werk.

Foto: Andrea Piacquadio via Pexels

Hildegarde Van Genechten
participatie
cocreatie
kinderen
jongeren
erfgoededucatie
erfgoeddag
Cursus