Steunmaatregelen Brexit: ook voor cultureel-erfgoedorganisaties

Brexit. Foto: Willfried Wende via Pixabay 

Op 1 januari 2021 is het Verenigd Koninkrijk definitief uit de Europese Unie getreden. Veel Vlaamse ondernemers, organisaties, vzw’s en overheidsentiteiten zijn getroffen door de handelsbelemmeringen, ontstaan uit het vertrek van het VK uit de douane-unie en de interne markt. Ook de culturele sector voelt de gevolgen. Om de negatieve impact op te vangen heeft de Europese Unie BAR-middelen ('Brexit Adjustment Reserve') toegekend aan de lidstaten. VLAIO is hierbij verantwoordelijk voor het administratieve luik.

Hoe gaat het in zijn werk?

Ondernemingen, organisaties, vzw’s en overheden moeten bewijzen dat ze voor Brexit al een (handels)relatie hadden met het Verenigd Koninkrijk en dat zij schade ondervinden ten gevolge van de Brexit. Deze kosten kunnen zich uiten in personeelskosten, investeringen, werkingskosten, overheadkosten en externe prestaties. Ook culturele (erfgoed)organisaties met projecten (denk aan werkbezoeken, netwerking-events, deelname aan evenementen en festivals) in het VK die door de Brexit moeilijker werden, komen in aanmerking.

Aanvragen kunnen ingediend worden tot middernacht 1 juli 2023 of tot uitputting van de middelen. De aanvragen worden chronologisch behandeld.  De financiële compensatie bedraagt 80% van de effectieve kosten. De aanvraag gebeurt in drie stappen en verloopt via deze link: BAR - Brexit Adjustment Reserve | Agentschap Innoveren en Ondernemen (vlaio.be)

Meer weten?

Op donderdag 5 mei 2022 organiseert VLAIO een kick-off event in de Wellington Paardenrenbaan te Oostende. Tijdens het evenement kan u individuele afspraken met de BAR projectadviseurs maken. Inschrijven dient voor 30 april 2022 te gebeuren en kan via deze link: Brexit Adjustment Reserve (BAR) kick-off event | Agentschap Innoveren en Ondernemen (vlaio.be)

Later zal er ook een gezamenlijke infosessie door de steunpunten (FARO, VI.be, Kunstenpunt en Circuscentrum), VLAIO en DJCM georganiseerd worden. Meer info daarover volgt.

Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met: brexit@vlaio.be
Als u van plan bent om een project in te dienen, laat het zeker weten: henrike.radermacher@faro.be

In het Brexit-dossier van Cultuurloket vindt u ook heel wat informatie over de impact van de Brexit op de culturele sector: Dossier: Brexit | Cultuurloket

Foto: Willfried Wende via Pixabay 

Henrike Radermacher