Gentse Vierkante Kilometer wint prestigieuze Europese erfgoedprijs
Het participatieve erfgoedproject De Vierkante Kilometer van Erfgoedcel Gent en STAM werd gekroond tot een van de laureaten van de European Heritage Awards/Europa Nostra Awards in de categorie ‘Betrokkenheid en bewustmaking van burgers’. De jury was bijzonder lovend over dit inspirerende initiatief dat het samenhorigheidsgevoel in superdiverse wijken bevordert en wederzijds begrip stimuleert.
De vierkante kilometer
De voorbije vijf jaar trok historica-in-residence Tina De Gendt door de meest diverse delen van Gent en bracht per ‘vierkante kilometer’ verborgen stadsgeschiedenissen naar boven. Elk van die kilometers komt overeen met een tegel van de gigantische luchtfotovloer van Gent in het STAM. Samen met buurtbewoners en ‘herinneraars’ en volgens een eigen participatieve onderzoeksaanpak, dompelde ze zich zo onder in vijf wijken van Gent. Het project resulteerde in vijf expo’s én in nieuwe buurtprojecten.
De jury noemde het door Erfgoedcel Gent en STAM gecoördineerde en gefinancierde project "een visionaire onderneming die niet alleen gemeenschappen in staat stelt om hun erfgoed terug op te eisen, maar ook ons begrip van stadsgeschiedenis en diversiteit verrijkt."
"De grote kracht van het project De Vierkante Kilometer is de diepe en betekenisvolle betrokkenheid bij de gemeenschap, waardoor lokale bewoners in een grotere stad worden gepositioneerd als belangrijke actoren in het erfgoedproces. Dit inspirerende initiatief is in hoge mate overdraagbaar naar andere stedelijke omgevingen. Een innovatief model voor democratisering van erfgoed in Europa", oordeelde de jury.
De laureaten
Dit jaar ontvangen 26 erfgoedprojecten uit 18 landen een Europese erfgoedprijs in een van de vijf categorieën:
- Instandhouding en adaptief hergebruik
- Onderzoek
- Onderwijs, opleiding en vaardigheden
- Betrokkenheid en bewustmaking van burgers
- Erfgoedkampioenen
Een volledig overzicht van de winnaars vindt u hier. Dit overzicht is meteen ook een bron van inspiratie en good practices.
Hier kunt u de Belgische winnaars van de voorbije edities opzoeken.
Publieksprijs
Tijdens de uitreikingsceremonie op 7 oktober in Boekarest, Roemenië, wordt ook de publieksprijs toegekend. Stem nog tot 22 september voor uw favoriete project.
European Heritage Awards / Europa Nostra Awards
De Europese erfgoedprijzen erkennen innovatieve ontwikkelingen en nieuwe kennis op het gebied van de zorg voor en de bevordering van materieel en immaterieel cultureel erfgoed. Ze zijn bedoeld om beste praktijken te identificeren en te promoten, de uitwisseling van kennis in heel Europa te bevorderen en het publieke bewustzijn over en de waardering van het Europese cultureel erfgoed te vergroten.
Elk jaar worden aan opmerkelijke erfgoedprestaties uit heel Europa in vijf categorieën prijzen toegekend. Eén winnaar ontvangt ook de Public Choice Award.
De European Heritage Awards / Europa Nostra Awards werden in 2002 gelanceerd door de Europese Commissie en worden sindsdien beheerd door Europa Nostra. De prijzen worden gefinancierd door het Creative Europe-programma van de Europese Unie.
Foto's: Martin Corlazzoli/Europa Nostra via Flickr.com