EU-subsidies: Culture Moves Europe

Culture Moves Europe

Het Europees mobiliteitsprogramma Culture Moves Europe is er expliciet voor de culturele en creatieve sectoren. De bedoeling van deze subsidielijn is om de mobiliteit van professionals in die sectoren op een toegankelijke manier te bevorderen. Er lopen op dit moment twee oproepen: een voor individuele mobiliteit en een voor residentieprojecten. 

Individuele mobiliteit

Financiële steun voor individuele mobiliteit is gericht op kunstenaars en culturele professionals (cultureel erfgoed hoort er expliciet bij) en kunt u aanvragen om:

  • een project te realiseren met een internationale partner naar keuze, bijvoorbeeld een collega-kunstenaar, een organisatie, een cultuurhuis, enz.
  • tussen 7 en 60 dagen te reizen, of tussen 7 en 21 dagen voor groepen tot vijf personen.
  • te profiteren van steun voor reis- en verblijfkosten, en individuele extra’s op basis van het project en de persoonlijke situatie van de kunstenaar(s) of culturele professional(s).

Uw project moet twee van de volgende doelen nastreven:

  • verkennen: creatief en artistiek onderzoek doen, een specifiek thema of een nieuw concept onderzoeken, inspireren en eraan werken;
  • creëren: deelnemen aan een creatief proces om een nieuw stuk artistiek/cultureel werk te produceren;
  • leren: de competenties en vaardigheden van de deelnemers vergroten door niet-formeel leren of samenwerking met een specialist;
  • verbinden: een professioneel netwerk ontwikkelen, de professionele ontwikkeling van de deelnemers versterken, een nieuw publiek aanspreken.

Meer informatie vindt u hier. De deadline voor de huidige oproep is 31 mei 2024.

Residenties

De residentie-actie is gericht op juridische entiteiten (bv. non-profitorganisaties, ngo's, overheidsinstanties, stichtingen, bedrijven en zelfstandigen) in de Creative Europe-landen. Hiermee kunnen ze: 

  • een tot vijf kunstenaars of culturele professionals uit andere Creative Europe-landen verwelkomen voor een residentieproject dat tussen de 22 en 300 dagen duurt. 
  • profiteren van financiële steun voor de kosten van het uitnodigen en ontvangen van internationale artiesten en culturele professionals, inclusief individuele aanvullingen op basis van hun project en persoonlijke situatie. 

Meer informatie vindt u hier. De deadline voor de huidige oproep is 16 januari 2024.

Elke vrijdagochtend: online vragenuurtje

Elke vrijdagochtend kunt u deelnemen aan een online vragenuurtje over het programma. Inschrijven kan via deze link. Volg zeker ook hun socialemediakanalen voor actuele informatie en voorbeelden.
 

Foto: Culture Moves Europe

Henrike Radermacher