Drukke internationale conferentieagenda: ook online deelnemen mogelijk

Praha 1, Karlův most. Tilman2007 via Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0

Met de grote en belangrijke ICOM-conferentie nog maar net achter de rug, kondigt september zich aan met een overvol aanbod aan internationale conferenties met belang voor de cultureel-erfgoedgemeenschap. Op het programma staan tal van interessante mogelijkheden om kennis op te doen over verschillende thema’s, te netwerken en te discussiëren over het nieuwste onderzoek.

Bij veel van die evenementen loopt de registratie binnenkort af. Haast u dus als u nog wilt deelnemen. Vaak – voor één keer DANKzij corona – is het ook mogelijk om enkel online deel te nemen, wat tijd en geld bespaart maar natuurlijk ook minder mogelijkheden oplevert om te netwerken.

Dit overzicht is uiteraard niet volledig maar geeft een selectie weer van grotere evenementen met internationale uitstraling.

Tsjechisch EU-voorzitterschap: Praag als place to be

Tsjechië vervult sinds 1 juli en tot eind van dit jaar het voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie. Na de grote ICOM-conferentie in augustus vindt er eind september een andere prestigieuze bijeenkomst van Europese erfgoedstakeholders plaats.

European Cultural Heritage Summit | 25 - 27 september 2022 in Praag, Tsjechië

Tijdens deze door Europa Nostra georganiseerde top worden de European Heritage Awards / Europa Nostra Awards 2022 uitgereikt. Daaronder ook de Public Choice Award, waarvoor u nog tot 11 september uw stem kunt uitbrengen. Het volledige programma van de top en de link naar de livestream vindt u hier.

The Future is Heritage Summit | 24 - 27 september 2022 in Praag, Tsjechië

Tegelijkertijd vindt ook The Future is Heritage Summit plaats. The Future is Heritage is een internationaal netwerk van jonge mensen die werken in het erfgoedveld. De bijeenkomst wordt mee georganiseerd door Europa Nostra en ESACH (European Students’ Association for Cultural Heritage). Doelpubliek voor de bijeenkomst zijn studenten, vrijwilligers en jongeren (tot 32 jaar) werkzaam in het erfgoedveld. Het programma vindt u hier.

Microfoon, Florian Pircher via Pixabay

Van digitale duurzaamheid tot cultuurbeleid na covid: voor elk wat wils

iPres 2022 | 12 - 16 september 2022 in Glasgow, Schotland (en online)

Deze internationale conferentie over duurzame digitale bewaring trekt jaarlijks tot 400 wetenschappers, studenten, onderzoekers, archivarissen, bibliothecarissen en andere experts. De conferentie vindt dit jaar hybride plaats. De laatste mogelijkheid voor registratie om online te volgen is op 2 september. Het programma en alle informatie vindt u hier.

ICA Roma 2022 Conference 'Archives: Bridging the Gap' | ​21- 23 September 2022 in Rome, Italië

De Internationale Archiefraad (ICA - International Council on Archives) organiseert zijn tweejaarlijkse internationale conferentie ditmaal in de Italiaanse hoofdstad. Onze adviseur archieven, Jelena Dobbels, zal naar Rome afreizen en verslag uitbrengen. Het programma en alle informatie vindt u hier.

12th International Conference on Cultural Policy Research (ICCPR) | 19 - 23 september 2022 in Antwerpen (en online)

Deze tweejaarlijkse conferentie rond onderzoek over cultuurbeleid vindt dit jaar in Antwerpen plaats. Was de pandemie een kortstondige onderbreking of een crisis die om een reset vraagt? Rond die vraag en onderverdeeld in verschillende thema’s presenteren onderzoekers er hun papers. Ook algemeen FARO-directeur Olga Van Oost en collega Alexander Vander Stichele presenteren hier hun paper over de lessen die de cultureel-erfgoedsector in Vlaanderen getrokken heeft uit de covidcrisis. Het programma en alle informatie vindt u hier.

European Research and Innovation Days 2022 | 28 - 29 september 2022, enkel online

Tijdens de twee dagen durende conferentie kunt u zich breed informeren over wat er gaande is in Europa op het gebied van innovatie en research. Cultuur en cultureel erfgoed komen tijdens de voormiddag van dag 2 aan bod. Het programma en alle informatie vindt u hier.

Europeana 2022: Making digital culture count | 28 - 30 september 2022 in Den Haag, Nederland (en online)

De conferentie rond digitaal cultureel erfgoed zal dit jaar hybride plaatsvinden. Een gemeenschappelijke dataruimte voor cultureel erfgoed, digitale transformatie en de rol die digitaal cultureel erfgoed speelt in de wereld van vandaag en morgen zijn thema’s. Het programma en alle informatie vindt u hier.

Unesco Mondiacult 2022 - Unesco World Conference on Cultural Policies and Sustainable Development | 28 - 30 September 2022 in Mexico

Unesco nodigt haar lidstaten en de internationale gemeenschap uit om gezamenlijk te reflecteren over cultureel beleid om mondiale uitdagingen aan te pakken en onmiddellijke en toekomstige prioriteiten te schetsen. Het gaat om de volledige integratie van cultuur als een mondiaal publiek goed in de post-2030 agenda voor een inclusieve en duurzame ontwikkeling. Het programma en alle informatie vindt u hier.

Neemt u zelf deel aan een of meerdere conferenties? Geef dan graag ook een seintje aan henrike.radermacher@faro.be.

Foto’s: Praha 1, Karlův most. Tilman2007 via Wikimedia CommonsCC BY-SA 4.0 / Microfoon, Florian Pircher via Pixabay

Henrike Radermacher