Xplore Bruges: digitaal aan de slag met erfgoed en toerisme

Xplore Bruges is een stadsapp ontwikkeld voor smartphone en tablet en leidt de bezoeker langs verschillende erfgoedroutes in de Brugse binnenstad. Xplore Bruges wil zo het gedigitaliseerde Brugs erfgoed toegankelijker maken voor een groot publiek. Een jaar na de lancering van deze app achten de initiatiefnemers de tijd rijp voor een stand van zaken. Daarom organiseren zij op 3 maart een inspiratiedag.

Brugs digitaal erfgoed

Brugge herbergt een rijkdom aan erfgoedcollecties, die sinds het jaar 2000 volop gedigitaliseerd worden. Voor de stadsbezoeker en stadsliefhebber die Brugge en haar erfgoed wil verkennen via nieuwe mediatoepassingen was lange tijd geen tool beschikbaar. Het nieuwe mediaplatform Xplore Bruges bracht hier in 2015 verandering in. Dit platform koppelt alle databanken van erfgoed, dienst toerisme en musea aan elkaar. Via een app kunnen Bruggelingen en toeristen zowel thematische stadswandelingen als museumtours downloaden. Zo kunnen zij kennismaken met bekende en verborgen delen van de stad, te voet, per fiets, en ook in de musea.

Erfgoedcel Brugge, Toerisme Brugge en heel wat Brugse erfgoedspelers zijn de drijvende krachten achter Xplore Bruges, dat mede dankzij een subsidie van Toerisme Vlaanderen werd gerealiseerd.

Digitaal aan de slag met erfgoed en toerisme

Een jaar na de lancering van de app achtten de initiatiefnemers de tijd rijp voor een stand van zaken en een situering binnen het Vlaamse digitale landschap. Op 3 maart organiseren zij de inspiratiedag ‘digitaal aan de slag met erfgoed en toerisme’. Op deze dag krijgt u uiteraard het praktijkverhaal uit Brugge, maar ook heel wat interessante toepassingen en voorbeelden uit andere steden. Meer informatie vindt u hier.

Gregory Vercauteren