Uit de praktijk: waardering collectie Sint-Franciscus van Assisi

waardering collectie Sint-Franciscus van Assisi

Eind 2016 ondertekende de bisschop van Brugge Lode Aerts het akkoord om de Brugse parochie Sint-Franciscus van Assisi op te heffen. Gericht op de toekomstige herbestemming van het gebouw, liep er in juni 2017 een waarderingstraject rond de collectie roerend religieus erfgoed. Voor deze waarderingsoefening bundelden Erfgoedcel Brugge, de consulent Religieus Erfgoed en het kerkbestuur de krachten met de provinciale depotconsulenten.

Bij zo’n waarderingstraject worden diverse kwaliteiten eigen aan het religieus erfgoed onder de loep genomen: conditie, herkomst, historische waarde of sociale betekenis. Vervolgens krijgt elk object een gepaste categorie voor herbestemming. Het rapport van deze herbestemmingsoefening wordt aan het kerkbestuur bezorgd. Dit helpt het kerkbestuur bij een goede besluitvorming.

Gezien de herbestemming van het kerkgebouw zelf, is het hier niet aangewezen om de objecten zo lang mogelijk ter plaatse te houden. Herbestemming in andere kerken, of in een museum of andere erfgoedinstelling behoort tot de mogelijkheden. Voor liturgische objecten waar geen toekomst voor gevonden wordt, is vernietigen ook een optie.

Gregory Vercauteren