Uit de praktijk: op stap met de Leuvense schepenbank

Op stap met de Leuvense schepenbank

Hoe loste de Leuvenaar in de middeleeuwen burenruzies op? Welke straf stond er op diefstal in die tijd? En bestond er 500 jaar geleden zoiets als mantelzorg? U komt het al lezend, wandelend, spelend én drinkend te weten. Dankzij de schepenbankregisters ontdekt u de verhalen van de Leuvenaar van toen voor de Leuvenaar van vandaag. In een wandelgids of een krant en straks ook via een kaartspel.

Al bijna tien jaar is het Stadsarchief met vijftig vrijwilligers achter de schermen intensief bezig om de 1.128 registers van de Leuvense schepenbank, een van de grootste bronnen over het verleden van Leuven en omstreken, toegankelijk te maken: dit wil zeggen het digitaliseren en het omzetten van oud naar leesbaar Nederlands. Dat levert bijzonder boeiende verhalen op die u nu op allerlei manieren kan ervaren.

Zo neemt een wandelgids u mee naar de plaatsen in Leuven waar de bewuste feiten zich afspeelden. Sommige locaties bestaan nog altijd, andere zijn verdwenen door de eeuwen, en nog andere zijn voorlopig onbekend. Het Stadsarchief nodigt de wandelaars uit om ze te ontdekken.

De leukste verhalen verzamelde het Stadsarchief ook in een originele krant. In verschillende Leuvense cafés leert u de geschiedenis al spelend kennen met het Schepenbankregisters kaartspel.

Klik hier voor meer informatie.

Gregory Vercauteren