Uit de praktijk: het Antwerps corona-archief

Fanfare ’t Akkoord speelt voor de bewoners van de serviceflat De Fontein (© Diana Van Strijdonck, FelixArchief inv.nr 2893#2)

Dit voorjaar documenteerden tal van erfgoedorganisaties de impact van de lockdown op het dagelijkse leven. Zo ook in Antwerpen. In volle lockdown nodigden het MAS en het FelixArchief alle Antwerpenaren uit om bij te dragen aan het bewaren van een archief over het dagelijks leven tijdens de coronapandemie. Zo kunnen zij later deze moeilijke en bijzondere periode herinneren en onderzoeken. Het resultaat kunt u nu bewonderen in een online tentoonstelling.

De gezamenlijke oproep viel niet in dovemansoren. Tientallen Antwerpenaren reageerden met een vaak erg persoonlijke bijdrage. Het FelixArchief voegde ondertussen tal van affiches, dagboeken, brieven, filmpjes en websites toe aan de archieven. Het MAS deed hetzelfde met spandoeken, mondmaskers en andere coronaobjecten. Samen bieden ze een inkijk in de manier waarop Antwerpenaren hun leven aanpasten. En in de moed en veerkracht die ze haalden uit kleine, creatieve dingen.

Het Erfgoedlab Antwerpen – zeg maar de erfgoedcelwerking in Antwerpen – bundelde een selectie in een online expo. De meer dan 70 beelden, filmpjes, Facebookposts … tonen de creativiteit en veerkracht van de Antwerpenaren in wat we nu de ‘eerste golf’ noemen.

U kunt de expo nu veilig vanachter uw scherm ontdekken via deze link.

Leestip: in het septembernummer 2020 van faro | tijdschrift over cultureel erfgoed verscheen een artikel over hoe diverse erfgoedinstellingen inzetten op het documenteren van deze bijzondere coronaperiode. Meer lezen? U vindt faro online via het ISSUU-account. 

Op de foto: Fanfare ’t Akkoord speelt voor de bewoners van serviceflat De Fontein (© Diana Van Strijdonck, FelixArchief inv.nr 2893#2)

Gregory Vercauteren