Tapijtsgeest. Een expo aan huis

Expo 'Tapijtsgeest'. Foto: erfgoed zuidwest

Dit najaar komt erfgoedcel zuidwest naar buiten met de expo Tapijtsgeest. Deze allesbehalve klassieke expo neemt u mee naar de hoogdagen van de tapijtindustrie in Zuid-West-Vlaanderen.

Tapijt- en meubelstofindustrie?

Kamerbreed, hoogpolig, zacht of kriebelend. Heel wat tapijten en meubelstoffen worden sinds de jaren 50 in Zuid-West-Vlaanderen geproduceerd. Het verhaal van deze poolweefsels haakt naadloos aan bij de crisis in de vlassector vanaf 1955. Een fijnmazig netwerk van thuiswevers, weverijen, tekenaars, kartonkappers … ontstaat. Het ‘rekkeketjek’ van weefgetouwen klinkt streekgenoten als muziek in de oren. Weverijen in het straatbeeld zijn er schering en inslag. Ook vandaag zijn nog steeds heel wat pooltextielbedrijven actief in de streek.

De expo Tapijtsgeest neemt u mee naar de wereld van schietspoelen, (thuis)wevers, kartonkappers en bobijnopzetters. De expo is een initiatief van erfgoed zuidwest, de erfgoedcel die actief is in het zuiden van West-Vlaanderen. 

Bestel eens een expo aan huis

In coronatijden is een tentoonstelling bezoeken niet altijd evident. Tenzij ze naar uw living komt. De expo Tapijtsgeest bestaat uit vijftien dozen die u ter plekke kunt ontdekken of bij u thuis kunt ontlenen. De vijftien tentoonstellingsdozen richten zich elk op een eigen doelpubliek en prikkelen de zintuigen. Om drie voorbeelden te noemen:

  • In de verteltheater-doos ontdekken jonge kinderen in een prentenverhaal een fantasierijk verhaal over het ontstaan van tapijt.
  • De escape-the-box neemt u mee naar een tapijtmoord in de jaren 50. Volgens het principe van een escaperoom lost u een cold case op. 
  • de ‘doos met weverskiel’ is specifiek ontwikkeld voor mensen met dementie. Het verhaal zet aan om te reminisceren: (oudere) mensen stimuleren om spontaan of bewust herinneringen op te halen. Als bezoeker trekt u de weverskiel aan, zet u de koptelefoon op en beluistert u het verhaal van wever Guido. Hij neemt u mee naar zijn jeugd in de weverij en laat u voelen/ruiken/luisteren.

Wilt u de tentoonstelling Tapijtgeest bezoeken of wilt u een expodoos bij u thuis ontvangen? Reserveer dan uw bezoek of ontleen een doos via www.tapijtgeest.be.

Foto: erfgoed zuidwest

Gregory Vercauteren