Oproep: klokgelui voor de vrede

Roeselaarse klokkenluiders

Op 21 september 2018, Internationale Dag van de Vrede, luiden in heel Europa de klokken. Het initiatief ‘Ringing the bells across Europe for the International Day of Peace’ kadert in het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed 2018 en de herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog.

Al duizend jaar markeert het luiden van de klokken het leven en de tijd in Europa, of het nu gaat over het werk, de rust of het gebed. Het gaf aan het religieuze en seculiere leven een hoorbare structuur. Ook vandaag kunnen miljoenen klokken gehoord worden in heel Europa: van torens van kerken en stadhuizen, belforten en begraaf- en herdenkingsplaatsen.

Het initiatief ‘Ringing bells across Europe for the International Day of Peace’ werd genomen door de Duitse coördinator van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed 2018 en krijgt navolging in heel Europa. De Vlaamse overheid wil dit initiatief ondersteunen en roept alle beheerders en eigenaars in Vlaanderen op hieraan mee te doen. Het luiden van de klokken is symbolisch voor wat het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed wil bereiken: het belang van solidariteit en van ons rijke erfgoed in Europa. In 2018 herdenken we ook het einde van de Eerste Wereldoorlog en het belang van vrede voor iedereen.

Voor de Vlaamse overheid gaat het trouwens om waardevol immaterieel cultureel erfgoed. De rituele handelingen van het manueel klokkenluiden in Vlaanderen en de Vlaamse beiaardcultuur staan beide op de ‘Inventaris Vlaanderen voor het Immaterieel Cultureel Erfgoed'. De beiaardcultuur wordt ook door UNESCO erkend als 'best practice' voor de borging van immaterieel erfgoed.

Op de foto: Roeselaarse Klokkengilde (c) Erfgoedcel TERF

Bron: CJM

Gregory Vercauteren