‘Limburg 1914-1918: Kleine Verhalen in een Groote Oorlog’ valt opnieuw in de prijzen

Jaarlijks selecteert The Best in Heritage Conference in Dubrovnik wereldwijd 40 projecten die mogen deelnemen aan het congres. Die deelnemers worden geselecteerd uit alle erfgoed-, conservatie- en museumprojecten die vorig jaar een internationale award binnenhaalden, in 2016 zo’n 300 in totaal.

Dankzij het project ‘Limburg 1914-1918’, dat werd bekroond met The Best Achievement Award op het Heritage in Motion Congres, kon ook het Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed (PCCE) deelnemen aan deze internationale bijeenkomst van 28 tot 30 september 2017 in Dubrovnik (Kroatië).

Tijdens de conferentie kunnen de deelnemers ook prijzen toekennen: één voor de categorie voor multimediale projecten en één voor de categorie voor instellingen. Deze laatste categorie heet 'Project of Influence'. Door deze interne wedstrijd wordt het congres beschouwd als het officieuze wereldkampioenschap voor erfgoed-, conservatie- en museumprojecten.

Het PCCE won de titel voor het project ‘Limburg 1914-1918: Kleine Verhalen in een Groote Oorlog’. Dat bestaat uit een kortfilm, een tentoonstellingsfilm en een installatie van 44 helmen. In de films ervaart u hoe drie jonge Limburgers elk de oorlog beleefden. De 44 Duitse stahlhelmen, creatief bewerkt in participatieve projecten in elke Limburgse gemeente, vormen nu samen een installatie die permanent opgesteld staat op het voormalige slagveld in Halen, langs het fietsroutenetwerk. 

“Het PCCE heeft met ‘Limburg 1914-1918’ al verschillende nominaties en awards mogen binnenrijven, maar elke nieuwe erkenning bevestigt natuurlijk extra de topkwaliteit van dit project, zeker als die komt van andere topspelers in de sector” legt gedeputeerde Philtjens trots uit.

Succesformule wordt herhaald voor ‘Dit Zien Wij. 44 Lenzen, beelden, verhalen

“Die formule van ‘Limburg 1914-1918’ werkt", vervolgt gedeputeerde Philtjens, “en dus passen we ze graag opnieuw toe. Nu opnieuw voor het project ‘Dit zien wij. 44 Lenzen, beelden, verhalen’. Door een bijzondere, hedendaagse aanpak en door samen te werken op verschillende niveaus, ontsluiten we ons erfgoed nog veel meer naar een breed publiek.”

Het nieuwe project verbindt opnieuw de 44 Limburgse gemeenten rond één centraal thema, maar met elk een uniek verhaal, aan de hand van foto’s uit de Eerste Wereldoorlog en hedendaagse foto’s. De oude foto’s en de verhalen erachter werden gepresenteerd op Open Monumentendag (10 september 2017), voor de hedendaagse foto’s werd er een fotowedstrijd gelanceerd om in elke Limburgse gemeente op zoek te gaan naar het erfgoed van morgen.

Weblinks en meer info

Meer info:

Gregory Vercauteren