Internationale dag van het Vrijwilligerswerk: een welgemeende dankjewel

5 december is het de Internationale Dag van de Vrijwilliger. Naar aanleiding van deze dag willen we stilstaan bij het waardevolle en onbetaalbare werk van onze vrijwilligers, ook binnen de cultureel-erfgoedsector.

Ook in de cultureel-erfgoedsector zijn er talloze vrijwilligers actief. Denk aan de vele actieve leden en bestuursleden van onze heemkundige kringen, familiekundige kringen, schuttersgilden, literaire genootschappen en andere erfgoedverenigingen. Deze vrijwilligersverenigingen bewaren/borgen heel wat cultureel erfgoed dat anders wellicht verloren zou gaan. Ook, en daarin ligt misschien wel hun grootste kracht, slagen zij er nog steeds in om tienduizenden Vlamingen te sensibiliseren voor erfgoed in hun gemeente of streek.

Naast het omvangrijke verenigingsleven, zijn er ook duizenden vrijwilligers die zich inzetten in erfgoedinstellingen zoals musea, archieven of erfgoedcellen. Vrijwilligers kunnen er instaan voor de meest uiteenlopende opdrachten: van een registratieproject, behoud- en beheertaken tot een onderzoek, het afnemen van interviews voor een mondelinge geschiedenisproject of een onthaalfunctie. Zij zorgen voor heel wat extra helpende handen, maar kunnen ook nieuwe inzichten en expertise binnenbrengen. Tegelijk zien we dat een aantal erfgoedorganisaties op een heel vernieuwende manier omgaan met hun vrijwilligerswerking.

Het is duidelijk: vrijwilligerswerk is voor de cultureel-erfgoedsector onschatbaar en onbetaalbaar. Ook als steunpunt zijn we ons hiervan bewust. Een welgemeende dankjewel voor al jullie inzet!

Nog meer complimentjes vindt u in een mooi opiniestuk van Eva Hambach, directeur van het Steunpunt voor het Vrijwilligerswerk.

Wil u meer weten over vrijwilligerswerk in de cultureel-erfgoedsector? Download dan gratis onze twee brochures:


Er is trouwens een derde brochure in de maak, boordevol inspirerende praktijkvoorbeelden. Meer informatie volgt in 2017!

Gregory Vercauteren