Inspiratie uit Gent: de vrijwilligersbeleidsplannen van MIAT en Huis van Alijn

Steeds meer erfgoedorganisaties willen hun vrijwilligersbeleid structureren en uitschrijven. Ook Huis van Alijn en MIAT hebben zich onlangs gebogen over hun vrijwilligersbeleid. Dit resulteerde in twee plannen die krachtig aantonen welke visie beide musea hanteren in hun vrijwilligerswerking, wat ze te bieden hebben aan hun vrijwilligers en hoe ze hen best ondersteunen. Ongetwijfeld ook inspirerend voor andere musea en erfgoedorganisaties!

MIAT en Huis van Alijn staan al langer gekend om hun uitgebreide en goed verankerde vrijwilligerswerking. Na verloop van tijd groeide evenwel de behoefte om langer stil te staan bij de vrijwilligerswerking. Beide musea schreven hun visie op vrijwilligerswerk uit in een plan, alsook hoe ze in de toekomst vrijwilligers willen vinden, motiveren en ondersteunen. Beide documenten tonen trouwens aan dat een vrijwilligersbeleidsplan geen vuistdik rapport hoeft te zijn, een beknopt document is vaak veel lees- én werkbaarder.

Zelf een plan schrijven?

Denkt u eraan om zelf een vrijwilligersbeleidsplan te schrijven? De brochure 'De vijf V’s van het vrijwilligersbeleid' helpt u op weg. Heemkunde Vlaanderen en FARO hebben deze brochure gepubliceerd in 2016, helemaal op maat van erfgoedorganisaties. 'De vijf V’s' zit boordevol met praktische tips om uw vrijwilligersbeleid op de sporen te zetten. De V’s staan voor de verschillende fases die een vrijwilliger normaal doorloopt binnen uw organisatie: vind, verwelkom, versterk, verbeter en een (begeleid) vertrek. Huis van Alijn en MIAT hebben zich alvast mede door deze brochure laten inspireren bij het uitschrijven van hun plan.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de vrijwilligerswerkingen van MIAT en Huis van Alijn? De regionale televisie AVS maakte onlangs een portret van enkele vrijwilligers in het MIAT. Ook in onze inspiratiebundel 'Geweldig & Gewild' komen beide musea aan bod.

Download het vrijwilligersbeleidsplan van MIAT en van Huis van Alijn.

Gregory Vercauteren