De vijf V’s van het vrijwilligersbeleid

'De vijf V’s van het vrijwilligersbeleid' is een brochure boordevol met praktische tips om uw vrijwilligersbeleid op de sporen te zetten. De vijf V’s staan voor de verschillende fases die een vrijwilliger normaal doorloopt binnen uw organisatie: vind, verwelkom, versterk, verbeter en een (begeleid) vertrek. Heemkunde Vlaanderen en FARO hebben deze brochure samen geschreven, helemaal op maat van erfgoedorganisaties. De brochure kunt u gratis en digitaal raadplegen.

Tijdens de voorbije Week van de Vrijwilliger hebben talloze erfgoedorganisaties hun vrijwilligers opnieuw in de bloemetjes gezet. Het toont aan dat ook de erfgoedsector een groot hart heeft voor vrijwilligerswerk. Erfgoedorganisaties steken doorgaans veel tijd en energie in het ondersteunen en begeleiden van hun vrijwilligers. Vaak doen zij dit intuïtief, vanuit een gezonde dosis mensenkennis en boerenverstand. Toch is het nuttig om ook eens wat langer stil te staan bij het vrijwilligerswerk binnen uw organisatie en te investeren in een vrijwilligersbeleid.

De brochure 'De vijf V’s van het vrijwilligersbeleid' helpt u daarbij op weg. Aan de hand van 5 V’s bespreken we de verschillende fasen die een vrijwilliger normaal doorloopt binnen uw organisatie: vind, verwelkom, versterk, verbeter en vertrek. Per fase krijgt u heel wat mogelijke acties, concrete tips, voorbeelden en aandachtspunten om uw vrijwilligersbeleid vorm te geven.

Deze brochure is er voor alle erfgoedwerkers die hun vrijwilligerswerking willen structureren: medewerkers of vrijwilligerscoördinatoren, actieve (bestuurs-)leden binnen een erfgoedvereniging, maar ook alle organisaties die erfgoedvrijwilligers ondersteunen en begeleiden.

Interesse?

U kunt de brochure 'De vijf V’s van het vrijwilligersbeleid. Stappenplan voor een succesvolle vrijwilligerswerking in je erfgoedorganisatie' gratis digitaal raadplegen: u vindt de link onderaan dit bericht. Als u een gedrukte versie wilt aanschaffen, dan kan dit voor 6 euro bij Heemkunde Vlaanderen.

Met de lancering van deze nieuwe brochure, stellen we nu ook de brochure 'ABC van het vrijwilligerswerk' gratis digitaal ter beschikking. Een gedrukte versie kunt u nog altijd bestellen aan 6 euro.

Wilt u met beide brochures aan de slag, maar kunt u nog wat extra begeleiding gebruiken? Neem dan zeker contact met ons op. Graag komen we naar uw organisatie om te bespreken hoe we uw vrijwilligersbeleid mee op de sporen kunnen zetten.

Jaartal
2016
PDF bijlagen