Het Pajottenland en de Zennevallei daagt u uit: maak een kortfilm over erfgoed en val in de prijzen

Platto

Onder het motto ‘Feest voor erfgoed en film’ wordt in het Pajottenland en de Zennevallei op 11 en 12 mei 2013 het filmfestival ‘Platto’ georganiseerd. Tijdens dit filmfestival staan lokaal erfgoed en de sociale beleving in de schijnwerpers. Iedereen, professional of leek, mag een zelfgemaakte kortfilm insturen.
 
Uitgangspunt van dit filmfestival is dat erfgoed leeft als nooit tevoren. Daarbij denken de initiatiefnemers niet alleen aan oude tradities, kunstwerken of gebouwen. Ook een kaartavond of de duiventil van opa kunnen volgens hen erfgoed zijn. Net zoals recent en erg levend erfgoed zoals carnaval, missverkiezingen, kermissen of cantussen. En ook ‘nieuwkomers’ zoals het Chinese Nieuwjaar of het Suikerfeest zoeken hun weg in ons culturele landschap. Filmfestival Platto wil dit allemaal een plaats geven.
 
Iedereen die zich graag laat inspireren door zijn omgeving, is welkom om een kortfilm in te sturen voor dit filmfestival. Dit festival wil zich niet beperken tot het Pajottenland en de Zennevallei alleen, maar staat open voor inzendingen en deelnemers uit heel Vlaanderen. Deelnemers moeten vooral kunnen tonen hoe ze het lokale erfgoed of het sociale leven rondom hen zien. De kortfilm moet natuurlijk aan een aantal voorwaarden voldoen: hij moet recent gemaakt zijn, in het Nederlands of een Vlaams dialect, erfgoed moet centraal staan, de film mag niet commercieel zijn en mag maximaal 30 minuten duren. De inzendingen worden door een professionele jury geselecteerd en de beste inzendingen uit de categorieën ‘Jeugd’ en ‘Volwassenen’ worden bekroond. Wie zelf geen ambitie heeft om te filmen, kan natuurlijk gewoon komen kijken.
 
Hoe inschrijven?
Inschrijven kan via de Platto-website tot en met 30 december 2012. Op deze website kan u ook terecht voor meer informatie, handige tips en het reglement.

Kortfilms moeten ingestuurd worden vóór 31 maart 2013.
 
Filmfestival Platto - Waar en wanneer?
11 en 12 mei 2013
G.C. Koetshuis, Kristus Koninglaan 4, 1760 Roosdaal

Gregory Vercauteren