Groot Onderhoud: de inschrijvingen zijn geopend!

Groot Onderhoud: de inschrijvingen zijn geopend

Op 1 december vindt de tiende editie van het Groot Onderhoud plaats. Dan zetten we het spotlicht op het lokale en bovenlokale erfgoed, onder de titel 'Diepgeworteld, breedvertakt'. Deze editie zal evenwel anders zijn dan anders. Omwille van de coronacrisis gaan we 100% digitaal.

Het thema: lokaal en bovenlokaal?

Het lokale niveau wordt steeds belangrijker in de erfgoedsector. Denk maar aan de dynamiek van musea, archieven en erfgoedcellen, of aan grote instellingen die met buurten of plaatselijke groepen aan de slag gaan. Of nog, aan gemeentebesturen die voor hun collectiezorg de krachten bundelen. En was het u al opgevallen dat talloze vrijwilligersinitiatieven niet ophouden aan de gemeentegrens?

Wat deze initiatieven (vaak) met elkaar gemeen hebben? Ze zijn lokaal geworteld, maar maken tegelijkertijd ook deel uit van een wijdvertakt netwerk op regionaal, Vlaams tot zelfs internationaal niveau. Precies daarover willen we het hebben, samen met ù. 

Tijdens deze tiende editie van het Groot Onderhoud verkennen we de vele mogelijkheden, kansen en uitdagingen van een erfgoedwerking op het lokale en bovenlokale niveau, met aandacht voor succesvolle en inspirerende initiatieven.

Een divers programma

In het inleidende, plenaire gedeelte maken we samen met u een stand van zaken op. Wat betekent bovenlokaal werken? Welke tendensen spelen er op lokaal en bovenlokaal vlak? En hoe kunnen erfgoedorganisaties daarop inspelen?

Vervolgens duiken we de praktijk in en kunt u kiezen uit zeven sessies. De thema’s zijn – zoals de lokale en bovenlokale praktijk – uiterst divers. Gaande van een sessie over bovenlokaal samenwerken rond collectiezorg tot een workshop waarin we een heus erfgoedspel voor jeugdbewegingen voorstellen. U kunt deelnemen aan sessies over lokale leefbaarheid, over participatie & engagement, maar ook een workshop bijwonen over projectsubsidies uit het kersverse Decreet Bovenlokale Cultuurwerking. En natuurlijk gaan we ook actuele discussies niet uit de weg. Zo is een sessie gewijd aan de toekomst van blockbustertentoonstellingen. In een andere sessie staan we stil bij de huidige polemieken rond standbeelden en straatnamen.

Digitaal

Noodgedwongen zal het Groot Onderhoud dit keer helemaal digitaal zijn, u weet waarom. Maar we zullen er alles aan doen om het daadwerkelijk divers, afwisselend en boeiend te maken. En te  houden, daar kan u vanop aan. Bovendien maken we het u zo makkelijk mogelijk: u hoeft dus echt geen digitale koudwatervrees te hebben.

Ontdekt het volledige programma hier.

Gregory Vercauteren