Europese praktijkbundel: lokaal erfgoed in actie

Bo van Hoorn ‘Bo’ (CC-licentie CC BY-NC-ND 4.0)

De Europese Unie publiceerde een bundel boordevol interessante praktijkvoorbeelden van lokaal erfgoedwerk uit heel Europa.

In februari 2020 lanceerde de Europese Unie de oproep 'Cultureel erfgoed in actie. Oplossingen delen in Europese steden en regio’s'. Steden en regio’s werden daarbij uitgenodigd om innovatieve erfgoedpraktijken in te dienen.

Uiteindelijk zijn er 32 voorbeelden geselecteerd uit heel Europa. Het zwaartepunt van de voorbeelden ligt eerder op onroerend erfgoed, al zijn er ook enkele interessante immaterieel-erfgoedpraktijken geselecteerd.

Kijk zeker eens naar het Rotterdamse voorbeeld, Archive for an inclusive city. Het Stadsarchief Rotterdam en het colllectief DIG IT UP sloegen de handen in om elkaar om hedendaagse stedelijke praktijken te documenteren, zoals bv. de hiphopcultuur, 75 jaar gay of de clubscene. Op deze manier willen de initiatiefnemers beter inspelen op de diversiteit in de stad en de collectie van het stadsarchief verrijken met verhalen, praktijken en getuigenissen van Rotterdammers.

Raadpleeg de bundel hier.

Op de foto: Bo van Hoorn ‘Bo’ (CC-licentie CC BY-NC-ND 4.0)

Gregory Vercauteren