Erfgoed Haspengouw geeft oude liedjes een nieuw leven

Op vrijdag 4 september lanceerde Erfgoed Haspengouw ‘Storysongs’. Met dit project ging de erfgoedcel op zoek naar oude streekgebonden liederen uit Haspengouw. Vervolgens is jong muzikaal talent met deze liederen aan de slag gegaan. Zo wil de erfgoedcel dit immateriële cultureel erfgoed niet alleen bewaren voor latere generaties, maar ook nieuw leven inblazen.

Liederen van honderd jaar geleden vertelden heel veel over de streek en de mensen die er leefden. Veel liederen zijn nooit opgeschreven geweest en leven enkel verder in het geheugen van de mensen zelf.

Erfgoed Haspengouw is met het project Storysongs op zoek gegaan naar deze streekgebonden liederen. Niet in stoffige archieven, maar bij de getuigen van toen, die ook meer kunnen vertellen over de ontstaansgeschiedenis van zulke liederen. De erfgoedcel werkte samen met muzikant Jonas Van Esch om oudere bewoners te interviewen. Vervolgens ging jong muzikaal talent met deze liederen aan de slag. Muzikanten, rockgroepen tot zelfs een koor herwerkten de liederen en gaven er een moderne toets aan.

Storysongs is een bijzonder project omdat het jongeren actief laat kennismaken met immaterieel erfgoed uit de regio. Ook de samenwerking over generaties heen maakt dit tot een voorbeeldproject.

Op 4 september werd dit muzikale erfgoedproject feestelijk voorgesteld met fragmenten van de interviews en live muziek. Deze voorstelling vormde meteen ook het startschot van een rondreizende tentoonstelling doorheen Haspengouw.

Meer info vindt u hier.

Gregory Vercauteren