Een nieuwe erfgoedbank in de Vlaamse Ardennen

Een nieuwe erfgoedbank in de Vlaamse Ardennen

Op donderdag 31 mei lanceerden twaalf steden en gemeenten uit de Vlaamse Ardennen een nieuwe erfgoedbank. U kan er kijken naar bijna 3.000 oude foto’s en afbeeldingen uit de streek.

Twaalf steden en gemeenten sloegen in 2016 de handen in elkaar om een gezamenlijke erfgoedwerking uit te bouwen. De projectvereniging Erfgoed Vlaamse Ardennen (EVA) was een feit. Op 31 mei 2018 stelde ze haar nieuwe project voor: de Erfgoedbank Vlaamse Ardennen. Dit is een online databank die iedereen laat kennismaken met het erfgoed uit de streek. Als bezoeker duikt u in het verleden door te grasduinen tussen oude foto’s, postkaartjes en ander erfgoedmateriaal. U kan in de databank vrij bladeren per gemeente of stad. Of u kan via bepaalde trefwoorden zoeken.

Een werk dat niet af is

Heemkringen, erfgoedwerkers en vrijwilligers zijn vandaag volop bezig met nieuwe beelden in de erfgoedbank in te voeren. Maar dit gigantische werk is verre van af. De erfgoedbank is dan ook nog op zoek naar helpende handen die mee erfgoedmateriaal willen opsporen, getuigenissen afnemen, digitaliseren en invoeren in de erfgoedbank. Erfgoed Vlaamse Ardennen wil de erfgoedbank trouwens niet enkel gebruiken als digitaal platform. De beelden zullen ook gebruikt worden voor toonmomenten, wandelroutes ...

Meer weten?

Surf naar www.erfgoedvlaamseardennen.be. Wie zelf een handje wil toesteken, kan contact opnemen met erfgoedmedewerker Lien Urmel.

Op de foto: Op het dak van het koetshuis van Domein De Ghellinck in Wortegem-Petegem, met een indrukwekkend uitzicht over de Vlaamse Ardennen, kwamen een zestigtal vertegenwoordigers van de 12 gemeenten en steden samen voor de lancering van de nieuwe erfgoedbank.

Gregory Vercauteren