Duiken in de machine. Erfgoed onder de scanner

Hoe kunnen 3D-tekeningen bijdragen tot het beheer, de bewaring en de ontsluiting van grote machines? Deze vraag is het uitgangspunt van 'Duiken in de machine'. Binnen dit project maakte de hopplukmachine van Hopmuseum Poperinge onlangs een ’daguitstap’ naar de Antwerpse Haven.

'Duiken in de machine' is een experimenteel onderzoek naar het gebruik van 3D-tekeningen bij het beheer, de bewaring en de ontsluiting van industrieel en agrarisch erfgoed. Het wil een antwoord bieden op de knelpunten bij het conserveren en ontsluiten van grote industriële en agrarische stukken.

In het kader van het project maakte de hopplukmachine van Hopmuseum Poperinge onlangs een ’daguitstap’ naar de Antwerpse Haven. De machine ging er door de scanner van de Grensinspectie Post. Een primeur, want doorgaans gaan er vooral containers door de scanner die steekproefgewijs worden gecontroleerd op illegale middelen zoals drugs of wapens. Deze keer moest de scanner het mysterie helpen ontrafelen van deze agrarische machine. Voorlopig was enkel de buitenkant ervan zichtbaar voor het publiek. De omvang van het gevaarte, het feit dat er weinig plannen bewaard zijn en de ingewikkelde structuur maken het moeilijk de werking te bestuderen. Door het scannen kan de inwendige techniek zoals tandwielen, transportbanden, enz. zichtbaar gemaakt worden zonder dat het omhulsel afgebroken wordt. De scans worden nu geanalyseerd en er wordt gezocht naar manieren om de werking ook aan het publiek te verduidelijken.

Binnen dit project lopen er nog twee andere cases: de zwingelturbine van Vansteenkiste (Texture) en de spinmachine Mule Jenny (MIAT).

'Duiken in de machine' steunt op een brede samenwerking van een heel aantal erfgoedpartners: Hopmuseum Poperinge, Texture, MIAT, de erfgoedcellen CO7 en zuidwest. Ook het VIAA en de expertisecentra CAG, PACKED, ETWIE en VAi bieden ondersteuning en zetten hun specifieke kennis en netwerk in. Het project krijgt de steun van de Vlaamse Overheid.

Klik hier voor een filmpje en meer informatie.

Gregory Vercauteren