Digitale rondleiding in unieke collectie draaiorgels

Op maandag 21 november 2011 woont Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Joke Schauvliege in het Cultureel Centrum in Mortsel via een live-verbinding een digitale rondleiding bij langs de dans- en draaiorgels uit de collectie Ghysels. “E-cultuur en digitalisering zijn twee prioriteiten in mijn cultuurbeleid. Dit e-project maakt een collectie op een innovatieve manier toegankelijk voor het brede publiek”, aldus Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege.

In 2007 kocht de Vlaamse Gemeenschap, in het kader van haar Topstukkenbeleid, een unieke collectie dans-, straat- en kermisorgels aan. Op dit moment bevindt de collectie zich in een depot van Katoennatie in Antwerpen waar ze wordt gerestaureerd. Maandag 21 november wordt vanuit het CC Het Parkske in Mortsel een live-verbinding gemaakt met het depot waar een gids aan het publiek in het CC uitleg zal geven bij de dans-, straat- en kermisorgels uit de collectie.

Deze digitale methode wordt al toegepast om leerlingen via een webconferentie interactief les te geven door een expert in een erfgoedinstelling (Expert in de klas).

Van leerlingen in de klas wordt de digitale methode nu uitgebreid naar senioren. Tijdens de Ouderenveertiendaagse organiseert FARO, Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed, samen met de diensten Cultuur en Sociale Zaken van de stad Mortsel, een namiddag rond deze exclusieve digitale rondleiding.

Programma

13.45 uur: Ontvangst in Cultureel Centrum Het Parkske

14.00 uur:

  • Verwelkoming door Gregory Vercauteren, stafmedewerker FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed.
  • Toespraak door Joke Schauvliege, Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur, over de collectie Ghysels en de vernieuwende methodiek van digitale rondleidingen.
  • Toespraak door Chris De Ridder, schepen van Welzijn van de stad Mortsel, over de Ouderenveertiendaagse en de nostalgie van dansorgels.

14.30 uur: Documentaire over ‘café Beveren’, een volkscafé in Antwerpen waar nog een Decap-orgel staat dat regelmatig gebruikt wordt.

14.45 uur: Digitale rondleiding door gids Jo Santy, orgelexpert van het Muziekinstrumentenmuseum Brussel. Aanwezigen kunnen vragen stellen.

15.45 uur: Nababbel met live orgelmuziek

Praktische informatie
Maandag 21 november 2011, 13.45 - 16.30 uur, CC Het Parkske, Edegemstraat 26, 2640 Mortsel
Tickets: 2 euro (te koop bij de Dienst Sociale Zaken van de stad Mortsel (e-mail: socialezaken@mortsel.be; tel. +32 (0)3 444 17 70)

Gregory Vercauteren