De mooiste tijd van het jaar. Erfgoed Noorderkempen documenteert opbouw buitenkerststal

Kerststal Zondereigen

De traditie van het opbouwen van buitenkerststallen bestaat al tientallen jaren en leeft nog steeds. Toch heeft ze hier en daar met problemen te kampen. Vele kerststalbouwers worden ouder en het is moeilijk om opvolging te vinden. Maar in Zondereigen is de traditie levendiger dan ooit. Het gehucht, een deelgemeente van Baarle-Hertog, is slechts enkele straten groot. Eens de kerstperiode nadert, begint het te leven. Zo’n dertig vrijwilligers steken dan vrijwel dagelijks de handen uit de mouwen om – naar eigen zeggen – een van de mooiste kerststallen van de Kempen te bouwen.

Erfgoed Noorderkempen heeft de opbouw van de kerststal in Zondereigen laten vastleggen op camera. De uitgebreide demofilm toont hoe deze kerststal wordt opgebouwd. Met deze film wil Erfgoed Noorderkempen de traditie van het opbouwen van een buitenkerststal bewaren voor het nageslacht. Daarnaast biedt de film inspiratie aan andere kerststallenbouwers.

Naast de demofilm, heeft Erfgoed Noorderkempen een publireportage laten maken die is uitgezonden op de regionale televisie. Deze reportage moet het grote publiek in de regio meer warm maken voor deze traditie.

Bekijk de publireportage:

Gregory Vercauteren