Bruegelen in het Pajottenland. Expo Bruegel Vertekend

Bruegel vertekend

Waarom speelt Bruegel nog zo’n belangrijke rol in het Pajottenland? Deze vraag is het uitgangspunt van Bruegel vertekend, een initiatief van Erfgoedcel Pajottenland & Zennevallei.

450 jaar geleden trok Pieter Bruegel rond in het Pajottenland. Hij liet zich inspireren door het landschap, de bewoners en de cultuur. Vandaag duikt Bruegel nog regelmatig op in deze regio: geregeld vinden er Bruegelfeesten plaats en talrijke wandelroutes leiden u langs het ‘Bruegels' landschap.

Bruegelen in het Pajottenland en de Zennevallei

Bruegel lijkt nog steeds een belangrijke rol te spelen in de streek, maar waarom Bruegelen we eigenlijk in het Pajottenland en de Zennevallei? Met deze vraag gingen de Erfgoedcel, de Onroerend-Erfgoeddienst en de Stad Halle aan de slag. Ze namen vijf topillustratoren onder de arm: Carll Cneut, Sassafras De Bruyn, Lobke Rondelez, Fatinha Ramos en Delphine Frantzen.

Deze illustratoren bezochten diverse Bruegel-activiteiten in de regio. Ze lieten er zich telkens op de tekenstoel zakken om mens, landschap en omgeving te observeren en te interpreteren. Altijd stelden ze zich dezelfde vraag: hoe wordt er vandaag naar Bruegel en zijn werk gekeken? Hun indrukken illustreerden ze op reproducties van werken van Bruegel. 

Het eindresultaat is een verrassende tentoonstelling vol nieuwe Bruegels die draait rond een creatieve denkoefening. Want wat zou Bruegel schilderen als hij vandaag nog steeds in het Pajottenland zou rondlopen? Tussen die hertekende Bruegels door komt u ook meer te weten over de band die Bruegel 450 jaar geleden had met het Pajottenland en hoe die vandaag doorleeft.

Expo en ErfgoedApp

De tentoonstelling Bruegel Vertekend loopt van 19 oktober tot en met 17 november in de Paterskerk in Halle. Een deel van de expo staat verspreid opgesteld in het centrum van Halle. De ErfgoedApp zorgt voor een extra dimensie bij deze route. U wordt ondergedompeld in een hedendaagse Bruegelwereld, vol muziek, luisterverhalen, foto’s, filmpjes …

Meer weten?

Meer informatie op bruegelvertekend.be

Gregory Vercauteren