Breng Reveil naar uw gemeente en maak van 1 november een bijzondere dag

Breng Reveil naar uw gemeente en maak van 1 november een da

Reveil is een non-profitbeweging die artiesten aanmoedigt om Allerheiligen nieuw leven in te blazen. Op 1 november dompelen muzikanten, fanfares, lokale onderzoekers, dichters en verhalenvertellers bijna een op de vier gemeentes onder in een warme gloed van ingetogen muziek, poëzie en lokale levensverhalen. Vanaf 2018 rekent vzw Reveil op u om zelf trekker te worden in uw gemeente.

Erfgoedinspiratie uit de praktijk

Vorig jaar vond Reveil plaats in zo’n zeventig gemeenten in Vlaanderen en Brussel. Vaak speelden fanfares of artiesten een serene, akoestische sessie. Maar er waren ook  verschillende activiteiten met een erfgoedlink.

In Deerlijk, Dessel en Wetteren vertelden de heemkringen telkens enkele levensverhalen van opmerkelijke overleden dorpsfiguren. Soms treurige vertellingen, maar ook grappige anekdotes. Een eerbetoon aan de helden van alledag. In Molenbeek kon u deelnemen aan een erfgoedwandeling, aangeboden door BrukselBinnenstebuiten. De wandeling liet u kennismaken met de eenvoudige graven van kanaalschippers en arbeiders, maar ook met pronkende grafmonumenten van industriëlen, kunstenaars en politici. In Oostende kregen bezoekers een korte duiding bij de geschiedenis van de begraafplaats ‘Paster Pype’. Ook hier gaven poëzie en een streepje muziek deze activiteit een intieme sfeer.

Bij sommige activiteiten was de link met erfgoed wat losser, maar daarom niet minder relevant. In Wuustwezel spoorde Reveil samen met het project 'Hellemonden'. Samen met de Werkgroep Groote Oorlog bracht de Cultuurraad op 1 november een origineel poëzieparcours dat dichtersstemmen uit WO I opnieuw liet weerklinken. Aan elk van deze graven kon u een ander gedicht van een oorlogsdichter beluisteren. Ook op heel wat andere plaatsen brachten muzikanten en vertellers nummers, verhalen of gedichten over funerair erfgoed of een ingrijpende gebeurtenis uit het collectieve geheugen van een lokale gemeenschap.

Reveil 2018. Organiseert u mee?

Vanaf dit jaar rekent vzw Reveil op u om zelf trekker te worden in uw gemeente. De organisatie staat u natuurlijk bij met raad en daad.

Bent u nieuwsgierig om Reveil op 1 november 2018 naar uw gemeente te brengen? Of wilt u gewoon meer weten over dit ingetogen project? Surf dan naar de website van Reveil, en laat er voor 10 juni uw gegevens achter. De organisatie neemt dan zo snel mogelijk contact met u op.

Gregory Vercauteren