21 september 2018: klokgelui voor de vrede

Universiteitsbeiaard Leuven. Foto: Danny Brison voor Erfgoedcel Leuven. Foto genomen tijdens Wereldvluchtelingendag 2016

Komende vrijdag 21 september luiden om 18.00 uur de klokken over heel Europa. In het kader van Ringing the bells across Europe for the International Day of Peace klinken ook in heel Vlaanderen de klokken, bellen, beiaarden en carillons.

Concert voor de Vrede

Het evenement kadert in het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed 2018, de Dag van de Vrede en de herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog. Het initiatief werd genomen door Duitsland en krijgt navolging in heel Europa.

Ook Vlaanderen neemt dus deel en dat zal op 21 september massaal te horen zijn. Zowel de luidklokken in alle kerken van het land als verschillende beiaarden spelen een miniconcert voor de Vrede. Om 18.00 uur stipt starten ze met Beethovens Ode aan de vreugde, dé Europese Vredeshymne bij uitstek. De Vlaamse Beiaard Vereniging stelde speciaal voor het concert een aantal vredesliederen en andere aangepaste vredesmuziek ter beschikking.

Immaterieel erfgoed

Voor de Vlaamse overheid gaat het ook om waardevol immaterieel cultureel erfgoed. De rituele handelingen van het manueel klokkenluiden in Vlaanderen – enkel nog te horen in Roeselare, Hamme-Zogge en Leuven Keizersberg – en de Vlaamse beiaardcultuur staan beide op de ‘Inventaris Vlaanderen voor het Immaterieel Cultureel Erfgoed'. De beiaardcultuur wordt ook door UNESCO erkend als 'best practice' voor de borging van immaterieel erfgoed.

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz: "Al duizend jaar markeert het luiden van de klokken het leven en de tijd in Europa, of het nu gaat over het werk, de rust of het gebed. Het gaf aan het leven een hoorbare structuur. Vandaag klinken miljoenen klokken in heel Europa: van torens van kerken en stadhuizen, belforten en begraaf- en herdenkingsplaatsen. Ook bij ons zingen klokken en beiaarden mee voor de vrede. Ik ben verheugd met dit evenement, dat zowel de vrede in Europa als ons erfgoed in de kijker plaatst."

Het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed 2018 in Vlaanderen is een organisatie van het Vlaams Departement Cultuur, Jeugd en Media en van het Agentschap Onroerend Erfgoed. Meer info op www.europeeserfgoedjaar2018.be.

Leestip

In faro | tijdschrift over cultureel erfgoed verschenen de afgelopen jaren een aantal interessante artikels over beiaardcultuur:

  • in het septembernummer van 2014, 7(2014)3, verscheen een artikel over muzikaal erfgoed in de publieke ruimte. Dit artikel kan u gratis lezen via het ISSUU-account van FARO.
  • in het maartnummer van 2016, 9(2016)1, kon u meer lezen over praktijkontwikkeling rond het borgen van de beiaardcultuur. Ook dit artikel vindt u via ons ISSUU-account.

Foto: Universiteitsbeiaard Leuven. Foto: Danny Brison voor Erfgoedcel Leuven. Foto genomen tijdens Wereldvluchtelingendag 2016.

Gregory Vercauteren