Nieuwe subsidieoproep innovatieve partnerprojecten focust op digitale transformatie

Vrouw met VR-bril. Foto: Sara Kurig via Unsplash

De Vlaamse minister van Cultuur lanceert voor de zevende keer de subsidieoproep innovatieve partnerprojecten. Met deze projectsubsidies kunnen culturele organisaties een samenwerking aangaan met partners uit andere sectoren. Zo treden ze uit hun comfortzone en verleggen ze hun grenzen. Voortaan ligt de focus op digitale transformatie. 

Keuze voor digitale creatie en beleving

De samenleving digitaliseert in toenemende mate. We leven vandaag niet alleen in een fysieke wereld, maar ook steeds meer in een online en hybride wereld. Daarom legt de Vlaamse overheid vanaf deze ronde de focus op digitale transformatie.

Digitale transformatie is een ruim begrip: deze oproep kiest specifiek voor digitale creatie en digitale beleving. Concreet wordt gefocust op het verbreden en verrijken van culturele digitale content, het verbreden van cultuurparticipatie en de verdieping ervan met digitale instrumenten. Dat wil zeggen dat er tijdens de creatie of bij de voorstelling van de creatie aan een publiek een digitale technologie gebruikt wordt. Digitale transformatie is natuurlijk meer dan alleen digitalisering van de werking en focust ook op innovatie en experiment.  

Laat u echter niet afschrikken: digitale transformatie betekent niet noodzakelijk dat u moet gebruikmaken van baanbrekende technologie. Een straf idee waarbij u bestaande tools op een innovatieve manier inzet, komt evengoed in aanmerking.

Inspirerende voorbeelden

Wat wordt van u verwacht? Een wervelende onepager, waarin u uw innovatief project en de samenwerking met minimaal één niet-culturele partner beschrijft en uitlegt hoe u digitale transformatie in uw project implementeert.

In de voorbije rondes zagen we daarvan al enkele mooie voorbeelden. Zo was er een project van JEF en VRT Sandbox met virtual reality (VR) in de zorgsector om een ziekenhuiskamer om te vormen tot een fantasiewereld voor kinderen. In een andere ronde ontwierp het digitale kunstencollectief studio.POC in samenwerking met het grafisch bureau Studio Plankton dan weer hybride digitale performances met bewustzijn rond digital waste. Recent startte er een project dat de applicaties van verschillende digitale socioculturele initiatieven met elkaar verbindt. 

Meer weten? Lees hier meer over de projectoproep.

Bron: Departement CJM
Foto: Sara Kurig via Unsplash

faro