Meer dan 1,6 miljoen euro voor cultureel-erfgoedprojecten

Foto: Mmmonk - Openbare Bibliotheek Brugge © Femke den Hollander

De Vlaamse minister van Cultuur kent een projectsubsidie toe aan vijftien cultureel-erfgoedprojecten. In totaal ontvangen de aanvragers 1.619.000 euro. Voor het eerst kwamen bovenlokale projecten en meerjarige projecten in aanmerking voor subsidies.

Deze subsidielijn ondersteunt waardevolle projecten die een dienstverlenende rol vervullen of een van de functies van cultureel-erfgoedwerking uitvoeren, zoals:

  • herkennen en verzamelen
  • behouden en borgen
  • onderzoeken
  • presenteren en toeleiden
  • participatie

Er werden 25 ontvankelijke aanvragen voor cultureel-erfgoedprojecten op bovenlokaal, landelijk en internationaal niveau ingediend. Vijftien aanvragers ontvangen een projectsubsidie.

Cultureel erfgoed over de landsgrenzen heen

De projecten zijn heel uiteenlopend op vlak van onderwerpen en omvang. Drie projecten overstijgen de landsgrenzen:

  • Zo zal het Centrum voor Agrarische Geschiedenis samenwerken met het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland rond het immaterieel erfgoed van water en land als hefboom voor ecologische duurzaamheid. 
  • Verder realiseert Musea Brugge hoogwaardige technologische beeldvorming rond negen werken van Memling om internationaal onderzoek rond die collectie te stimuleren.
  • Het Rubenshuis voltooit de digitale versie het Corpus Rubenianum Ludwig Burchard (volumes 2009-2022), de grootste oeuvrecatalogus van het werk van Pieter Paul Rubens.

12 gesubsidieerde projecten over heel Vlaanderen

Ook op landelijk niveau ontvangen heel wat mooie projecten subsidies. Van onderzoek naar de beeldhouwtechniek van Constant Permeke tot verborgen handschriften in middeleeuwse handschriften en het vergeten verhaal van de Griekse zeelui in de Antwerpse haven. Het gaat in totaal om zes projecten op landelijk niveau.

Daarnaast worden subsidies toegekend aan zes bovenlokale projecten die zich uitstrekken van de kust tot de Kempen. Denk daarbij aan het erfgoed van Turkse Gentenaars, maar ook van de E17 of van de annuntiaten in Heverlee. 

De projecten starten in de eerste jaarhelft van 2023. De eerstvolgende indiendatum is 15 maart 2023.

Meer info

Bron: Departement CJM
Foto: Mmmonk - Openbare Bibliotheek Brugge © Femke den Hollander

faro