Archieven leveren content en inspiratie voor in de klas

Lerarendag Content voor in de klas © Archief Gent

De lerarendag van Archief Gent, met een namiddagprogramma speciaal voor leerkrachten, smaakt duidelijk naar meer. Neemt ook uw erfgoedorganisatie leerkrachten op sleeptouw?

Een gevarieerd educatief aanbod  

Het Gentse archief nodigde een groep leerkrachten lager en secundair onderwijs uit voor een rondleiding in het archief en het depot. Maar daar bleef het niet bij. In het goedgevulde programma stelde ook Liberas vol enthousiasme zijn workshops en educatieve pakketten voor. Archief voor Onderwijs toonde hoe leerkrachten audiovisueel archiefmateriaal kunnen gebruiken in de klas en het Erfgoeddepot Ename lichtte toe hoe leerkrachten van de tweede graad lager onderwijs aan de slag kunnen met het educatief project Stanlie.

FARO bij Lerarendag Content voor in de klas © Archief Gent
LIBERAS bij Lerarendag Content voor in de klas © Archief Gent
Archief voor Onderwijs bij Lerarendag Content voor in de klas © Archief Gent

Ook FARO was aanwezig, en liet zien welke kansen leerkrachten kunnen grijpen tijdens de Erfgoedweek. Daarnaast toonden we hoe leerkrachten zelf aan de slag kunnen met educatief erfgoedmateriaal van Erfgoedwijs.be.

Leerkrachten konden na de beknopte presentaties met hun vragen terecht op de standenmarkt. Zo waren ze meteen op de hoogte van meerdere educatieve mogelijkheden.

Die variatie maakte deze lerarendag extra rijk. De leerkrachten hebben er in één keer een reeks (persoonlijke) contacten bij. Voor de archieven was het een mooie gelegenheid om de krachten te bundelen en om samen een onderwijspubliek enthousiast te maken.  

Hoe pakt u het aan? 

Zoekt u ook (lokale) partners om samen een lerarendag te organiseren? Een samenwerkingsverband levert een win-win voor beide partijen. Zorg ervoor dat u de uitnodiging extra aantrekkelijk maakt door presentaties af te wisselen met een rondleiding, een marktje met  diverse spelers en waarom niet … vergezeld van koffie en taart. De leerkrachten krijgen zo een verwenmoment en vorming in één.  

Laat u helpen door een grote onderwijspartner 

Ook Klasse Lerarenkaart kan de organisatie van een lerarendag vereenvoudigen. Klasse is een multimediaal communicatieplatform dat onderwijsprofessionals waardeert, versterkt en verbindt. Positieve verhalen en good practices staan daarbij voorop. Klasse is, na Google, het grootste informatiekanaal dat leerkrachten binnen hun beroepscontext raadplegen.

Met de Lerarenkaart doet Klasse er alles aan om de leraar uit het klaslokaal te halen. Lerarenkaart gaat hiertoe partnerschappen aan met zowel educatieve, culturele als commerciële spelers met een specifiek aanbod voor leraren. Als organisatie kunt u via het platform reclame maken voor uw lerarendag, maar als u dat wil nemen ze ook de praktische voorbereiding en inschrijvingen van u over. Interesse? Contacteer dan Klasse-medewerker Klara Tesseur

Foto's: Lerarendag Content voor in de klas © Archief Gent

eva.begine