Zes nieuwe borgingspraktijken toegevoegd aan het Register van inspirerende voorbeelden

© Archief Felixartmuseum

De Vlaamse minister van Cultuur voegt zes nieuwe borgingspraktijken toe aan het Register van inspirerende voorbeelden rond het borgen van immaterieel erfgoed. Dat register bundelt goede voorbeelden, die anderen kunnen inspireren bij het koesteren, delen en doorgeven van hun eigen immaterieel erfgoed. De geselecteerde praktijken tonen aan dat diverse initiatiefnemers bezig zijn met immaterieel erfgoed: van professionele organisaties zoals erfgoedcellen tot geëngageerde vrijwilligersorganisaties. 

Op advies van de expertencommissie selecteert de minister de volgende praktijken:

  • 'Beste Campinisten!' Kempische commons op zijn mooist (Kempen)
  • Het tweejaarlijks accordeonfestival Airbag (Brugge)
  • Jong geleerd is oud gedaan: een pelotonnetje van kleuters in de Bloemenstoet (Ternat)
  • Het 2de Spoor van FeliX Art & Eco (Drogenbos)
  • Buumplanters - La Fidélité Future (Brussel)
  • Molennetwerk KempenBroek vzw (vierhoek Weert, Budel/Hamont, Bocholt/Bree en Kinrooi/Maaseik)

‘Beste Campinisten!' Kempische commons op zijn mooist (Kempen)

Campinisten zijn vrienden, leden, sympathisanten, fans, kwekers ... van het Kempens Hoen. Het Kempens Hoen is niet enkel een vzw maar ook een ‘echt kieken’. Honderd jaar geleden verdween het Belgische kippenras bij ons, om in 2013 opnieuw naar eigen bodem gebracht te worden. Kempens Hoen vzw vraagt alle Kempenaren om bij te dragen aan een gemeenschappelijke doel: het Kempisch kieken in ere herstellen als gezond, productief en smakelijk streekras. In een participatief project laat de vzw de verschillende erfgoeddragers uitblinken: kwekers, ambassadeurs, boeren en chef-koks. In 2023 wordt het tienjarig jubileum van de thuiskomst van het Kempens Hoen gevierd. 

Het tweejaarlijks accordeonfestival Airbag (Brugge)

Airbag Festival bestaat twintig jaar en brengt een hechte erfgoedgemeenschap samen in de liefde voor accordeonmuziek. Van in het begin koos de festivalorganisator ervoor om een breed programma samen te stellen in samenwerking met diverse culturele partners. Al bij de eerste editie besteedde Airbag Festival bijzondere aandacht aan het erfgoed, o.a. via verschillende publicaties over het Brugse accordeonverleden, tentoonstellingen en een vaste samenwerking met het Volkskundemuseum.

Jong geleerd is oud gedaan: een pelotonnetje van kleuters in de Bloemenstoet (Ternat)

De Bloemencorso van Ternat is de op een na oudste corso of stoet in Vlaanderen en bovendien ook de enige voorjaarscorso. De laatste jaren verouderde het deelnemersveld. Om daar iets aan te doen ging basisschool GO Horizon aan de slag met het erfgoed van de bloemencorso. Dat gebeurde tijdens een lokaal traject 'Buurten met erfgoed', dat ondersteund werd door Erfgoedcel Zender. De kinderen van de derde kleuterklas versierden hun fietsjes met bloemen. Dit inspirerende initiatief is een mooie samenwerking tussen de school, de lokale erfgoedcel en de organisatie van de bloemencorso. 

Het 2de Spoor van FeliX Art & Eco (Drogenbos)

Op het domein van schilder en boer Felix De Boeck (1898-1995), in het centrum van Drogenbos, ligt vandaag het FeliX Art & Eco Museum. Zoals de naam al aangeeft, valt de museumwerking uit elkaar in twee delen. Enerzijds is er FeliXeco, het ecologische luik dat zich voornamelijk ontplooit tussen de bomen op het museumdomein en geïnspireerd wordt door de werken van De Boeck. Daarnaast is FeliXart het artistieke luik van de organisatie. Bij FeliX Art & Eco Museum is er niet alleen aandacht voor kunst en ecologie maar ook voor de integratie van immaterieel erfgoed binnen de museale werking.

Buumplanters – La Fidélité Future (Brussel)

Met het project La Fidélité Future wil het burgercollectief De Bûûmplanters de verdwenen Brusselse boomgaard La Pépinière de la Fidélité (1796-1819) opnieuw uit de grond stampen. Het collectief doet dat in tuinen, parken, speeltuinen, bedrijfsterreinen en moestuinen, verspreid over heel Brussel. Het doet beroep op de Brusselaars om samen het stedelijke ecosysteem te versterken en de levenskwaliteit in de stad te verbeteren. Het project wordt ondersteund door Urban Brussels.

MolenNetwerk KempenBroek vzw (vierhoek Weert, Budel/Hamont, Bocholt/Bree en Kinrooi/Maaseik)

GrensPark Kempen-Broek is een verrassend gevarieerd natuurgebied waar nog 47 watermolens en windmolens draaien en malen. MolenNetwerk KempenBroek vzw is een vrijwilligersorganisatie die in 2015 is opgericht en zich inzet voor de promotie en het behoud van het molenerfgoed en het molenaarsambacht in GrensPark Kempen-Broek en in enkele direct aan Kempen-Broek grenzende gemeenten in Vlaanderen en Nederland. De organisatie zet actief in op het molenerfgoed, via verschillende kanalen (o.a. een blog) en initiatieven (o.a. wandel- en fietsroutes). Ze doet dit grensoverschrijdend voor alle 47 molens. Bovendien legt ze hierbij de nodige aandacht aan de dag voor zowel de natuur in de omgeving als de mensen die er wonen.

Voor het Register dient u geen aanvraag in, maar wordt u genomineerd door derden. Om nieuwe acties, projecten en programma’s op het Register te plaatsen, lanceert het Departement Cultuur, Jeugd en Media elk najaar een oproep naar het brede publiek en de cultureel-erfgoedsector. 

In het faro-artikel 'Inspiratie troef! Het register van inspirerende voorbeelden inzake het borgen van immaterieel cultureel erfgoed' leest u meer over het instrument en wat het voor u als erfgoedwerker kan betekenen.

Foto: Kinderen aan de slag op het domein van het FeliX Art en Eco Museum © Archief Felixartmuseum

Elien Doesselaere